krucifix

Kamenný kříž s hranolovým soklem a hranolovou základnou se splavelem. Dřík po stranách s volutovými křídly, zdobenými rámy a rostlinným závěsem. Na čelní straně soklu rytý rám s ujmutými rohy a rytým desetiřádkovým nápisem, dnes již špatně čitelným: Krystus Pan za nás Wam poz..... ........... Abyste ....... S......... ........... LP 1844 ........... Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou, na niž dosedá pylon, na třech stranách zdobený páskou a rostlinným závěsem. Ve vrchní části zakončený pásem s rozetou. Zadní strana nezdobená. Na pylon navazuje jednoramenný kříž s rozšířenými konci. Tělo Krista tvaru mírně prohnutého T, s rozevlátou bederní rouškou. Hlava skloněna k pravému rameni. Nad hlavou “přibita” nápisová destička. Materiál: hrubozrnný pískovec.