socha Panny Marie

Socha Panny Marie v podživotní velikosti je osazena na vysokém kvádrovém podstavci, v dolní části dvakrát odstupněném a nahoře zakončeném vyloženou profilovanou římsou. Čelní strana podstavce je členěna obdélným zrcadlem, v němž je vsazena kratší bílá mramorové deska s nápisem: žádný nebývá/ oslyšeni Kdo tě o pomoci prosí/ 1887. Vpředu v pravém horním rohu spodního dílu podstavce je signatura: M. HAJÍČEK/ ŠLAPANICE/ L. SOUČEK/ BRNO. Na zadní straně podstavce se nachází nápis: Věnovali Manželé/ Jos. a Anna Šmahovi Samotná socha je umístěna na nízkém čtvercovém plintu s obláčky. Panna Marie je ztvárněna v kontrapostu s odlehčenou pravou nohou, s rukama sepjatýma na prsou v gestu modlení a hlavou lehce zakloněnou Její tvář lemují dlouhé zvlněné vlasy, jež rozpuštěny splývají na záda. Oděna je v dlouhém přepásaném šatě a v plášti sepnutém pod krkem. Hustě zřasený šat splývá v pravidelných záhybech, plášť je modelován poměrně plošně. Celá figura je budována v uzavřeném objemu a svým přísně statickým pojetím působí poněkud strnule. Dílo je opatřeno ohrádkou stejného typu, jako kolem sousoší sv. Cyrila a Metoděje.. Materiál-technika: kámen, kov-sekáni, kování Rozměry: v.cca 310 cm, š.63 cm, hl.63 cm