socha Panny Marie Karlovské na podstavě

Socha Panny Marie Karlovské je umístěna ve svahu nad cestou stoupající k farnímu kostelu. Samotné podstavě nesoucí sochu a spočívající na podnožní desce je předloženo jedno schodišťové rameno o sedmi stupních, ústících na schodišťovou podestu. Nástup schodiště je opatřen dvěma postranními sloupky, za kterými běží postranní bočnice schodišťového ramene. Jejich koruna lícuje s plochou podesty. Samotnou podstavu pro sochu tvoří soklová patka, tělo s volutovými křídly, římsová hlavice a na ní osazené pilířové tělo s postranními volutovými křídly, které nese již vlastní sochu Panny Marie Karlovské, zobrazenou v tradičním ikonografickém podání. Reliéfy a dekorativní motivy: * včele pilířového těla asi uprostřed výšky obíhající přepásání s kruhovým medailonem s vepsaným nápisem na čelní straně * včele římsové hlavice těla sdružený erb Františka Adama z Bubna a Litic a jeho manželky Marie Karoliny * včele těla, v dolní polovině pod nápisem reliéfní výjev vztahující se k okolnostem, které vedly k založení sochy - znázorněn je svah, z něhož se řítí neovladatelný kočárs hraběnkou Marií Karolinou, na pozadí propracovaná silueta pěčínského kostela s věží v průčelí a vedle vystavěná fara, ve svahu pod řítícím se kočárem pak stavení (patrně domek Divíšků čp. 29, ke kterému se, po splašení koní, neovladatelný kočár zřítil) Nápisy: * na čelní straně pilíře, v medailonu - EX / VOTO / * na čelní straně, v orámované ploše GRATITUDINIS MONIMENTUM / POSUIT ILLUSTRISSIMA / FAMILIA BUBNIANA / AB INTERITU HIC LOCI SERVATA / DIE 28. JUNII A: D: 1795. / SISTE PEDEM ATTENTE LEGE / LECTARE VOLVE VIATOR / NI RECTO PERGAS TRAMITE / LAPSUS ADEST. / * zadní strana těla L. P. 1931 / ..... / ..... / (napsáno černou barvou, poslední dva řádky nečitelné) - Památku / zde z wdiečnostj / postawil Wzác= / tný Rod Bubnow / ský na tom mjstie / od smrti skrz Ma= / ryi zachowáni dne / 28. Juniy A. 1795 / Pozastaw se pocestný! pil= / ně powaž pád přjtomny. Uč se / rowně gedsti bys nezblaudil z cesty /