krucifix na podstavě

Pískovcový pilíř se sochou ukřižovaného Krista se nachází v Dolních Rokytňanech na návsi u průjezdní komunikace. Na třech kamenných sesazených stupních o velikosti 235 x 198 cm (180 x 145, 138 x 100) se posazen kvádrový sokl o rozměru 91 x 75 x 70 cm výšky, na čelní straně s vyrytým 4-řádkovým nápisem: Beránku Boží, jenž snímáš hříchy / světa, smiluj se nad námi./ Tato socha jest zřízena od čestných / občanů dolnorokytnických 1868/. Nápis ohraničen rytou linkou. Užší dřík, v nárožích s vytesanými hladkými polosloupky o celkové výšce vč. přesahující profilované římsy je 135 cm. V nikách, po stranách, v průčelí a vzadu dříku jsou vytesány reliéfy světců: vlevo sv. Floriána, v průčelí Bolestné P. Marie, na pravé straně sv. Josefa. Na zadní straně dříku sdružené niky s vyobrazením sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava. rozměr niky 77 x 28 cm. Dřík je ukončen přesahující profilovanou římsou s oválnou kartuší vytesanou uprostřed, nad ní volutová křidélka. Na římse před soklíkem leží na Písmu svatém beránek, v nárožích jsou umístěny dvě okřídlené hlavičky andílků. Na soklíku vtztyčen krucifix zakončený oblými rameny, na kříži zavěšen korpus mrtvého Kristova s hlavou skoněnou k pravému rameni a bederní rouškou u pravého boku. Na svislém břevnu nad hlavou světce nápisová páska, titulus. Krucifix o velikosti 195 cm. Materiálem světlý pískocvec, celková velikost památky 400 cm.