vila

Vila čp. 1414 se nachází na rohu ulic Máchovy a Komenského, na území městské památkové zóny. Vila, doplněná zahradou, se nachází v urbanisticky hodnotné části města Roudnice nad Labem, tvořené vesměs rodinnými domky a vilami z období mezi první a druhou světovou válkou. Jde o třípodlažní zděný objekt, situovaný do svažitého terénu a složený ze dvou kvádrových částí. Kromě okenních, respektive dveřních otvorů, jsou výrazným členícím prvkem stavby terasy a v přízemí uličního průčelí zasklená veranda. Dům je postaven z cihel a v suterénu pak z kamenných kvádrů. Označení čísla popisného se světlem je drobným, avšak originálním a ojediněle zachovaným doplňkem vlastní stavby. Jde o skříňku, zhotovenou za kombinace kovu, čirého a mléčného skla. Cedulka má své vlastní osvětlení. Střecha je plochá, s rovnou atikou, která tvoří zábradlí terasy v patře. V interiéru suterénu je umístěno provozní zázemí domu, přízemí a patro slouží obytným účelům. Kromě dispozice a stavebních konstrukcí se rovněž dochovala značná část původního vybavení vily. Vilu čp. 1414 obklopuje zahrada. Má přibližně obdélníkový tvar, je situována do svažitého terénu – rozdíly terénu vyrovnávají nízké terasy. Část zahrady je zatravněná, v části jsou vzrostlé stromy. Zahradu ohraničuje pletivové oplocení na betonové podezdívce.