kostel Povýšení sv. Kříže

Jednolodní orientovaná stavba s příčnou lodí a pravoúhlou věží v průčelí. Závěr kostela je půlkruhovitě uzavřen. Jižní fasáda je členěna 2 okenními osami, okna jsou půlkruhově uzavřena, zvýrazněna profilovanou šambránou. Na jihozápadním nároží umístěn opěrný pilíř. Z této jižní fasády předstupuje obdélný přístavek, částečně překrývající jedno z oken kostelní lodi. Přístavek je kryt pultovou střechou. Členěn je pravoúhlým oknem a slepým obdélným vstupem. Příčná loď má zaobleny rohy a pilastrové členění fasády. Pilastry jsou zakončeny římsovou hlavicí. Prolomeno je zde jedno okno, ze strany jižní. Je půlkruhově zaklenuto, se šambránou. Závěr kostela je půlkruhový, členěn pilastrem, trojicí půlkruhových oken s profilovanou šambránou a jedním oknem oválným. Na severní straně je mezi závěrem a ramenam příčné lodi vklíněna obdélná sakristie se zaobleným rohem. Do její východní fasády je prolomena dvojice pravoúhlých oken se šambránami s ušima. K severní straně přisadá půlkruhová předsíň sloužící jako vstup do sakristie. Tento nízký objekt je členěn jedním čtvercovým oknem se šambránou a pravoúhlým vstupem s kamenným ostěním. Severní rameno příčné lodi má zaobleny rohy, fasáda je zdobena pilastry a jedním půlkruhově zaklenutým oknem se šambránou. Severní stěnu kostelní lodi člění pouze dvojice půlkruhových oken, opět zvýrazněných šambránou a dřevěné zádvěří, kryjící vstup do kostela. K severní straně věže přisedá pravoúhlý objekt. Na jeho nárožích bylo užito pilastrů, fasáda je členěna ze strany východní dvojicí drobných obdélných okének, tentýž prvek se objevuje také na straně západní, zde byl do hmoty objektu prolomen ještě pravoúhlý vstup. Západnímu průčelí dominuje pravoúhlá věž s mohutnými opěrnými pilíři. Hmotu věže člení sdružená okénka s jedním středovým sloupkem (strana severní, jižní a západní) , jedno okno půlkruhově zaklenuté (východní strana) a malá čtvercová okna (strana severní, jižní a západní). Mezi nárožní opěrné pilíře byla vsazena pultová střecha chránící vstup do objektu. Tento vstup je půlkruhově uzavřený, s kamenným, reliéfně zdobeným ostěním. Jednotlivá patra věže jsou dělena kordonovou římsou. Profilovaná korunní římsa je v místě nad hodinovým cifarníkem segmentově pruhnuta. Věž nese oktogonální cibuli, otevřenou lucernu završenou makovicí s křížem. Po obvodu celé stavby obíhá kamenný sokl. Loď kostela, stejně jako příčná ramena a závěr nesou profilovanou korunní římsu. Střecha kostela je sedlová, nad kněžištěm zvalbená. Fasáda je barvy pískové, šambrány, římsa a pilastry barvy bílé. Interiér: jednolodí s příčnou lodí, v bočních ramenech umístěny kaple. Na straně západní kruchta s varhany, kruchta podklenuta šesti poli křížové klenby, ta je držena osmi sloupy. Interiérové zdi jsou členěny pilastry (samostatné nebo sdružené) a kordonovou římsou (přerušovaná). Loď kostela je zaklenuta třemi poli pruské klenby, vzájmeně jsou odděleny pasy. Příčná loď je zaklenuta pruskou klenbou a presbytář konchou a jedním polem valené klenby s vytaženými hřebínky. Klenební pole nad kruchtou a lodí kostela jsou zdobeny štukovým zdcadlem. Ve štukovém poli příčné lodi čtyři ovály s nástěnnou malbou. Západní věž je pěti patrová. Spodní tři patra jsou valeně klenutá a přístupná z interiéru chrámu. Horní dvě patra jsou přístupná žebříkovými schodišti. Čtvrté podlaží je plochostropé, páté je otevřeno do krovu báně. materiál: kámen (pískovec), cihla, omítka. krytina: měděný plech.