městský dům

Rohový třípodlažní dům na půdorysu písmene L, umístěný ve svažitém terénu va východní části náměstí. Fasáda směrem do náměstí je členěna v levé části mělkým bosovaným rizalitem, který je v přízemí prolomen půlkruhově uzavřenou branou s výrazným klenákem ve vrcholu. Nad branou balkón lemován dvěma pilíři s dekorativními hlavicemi, zábradlí balkónu je dekorativně kovené. V prostoru střechy nad balkónem věž ve tvaru komolého jehlanu s menším vikýřovým oknem, půlkruhově zakončeným, s výrazným klenákem ve vrcholu. Závěr věže zdoben kovanou mříží. První nadzemní podlaží bloku vedle bosovaného rizalitu s bránou má podobu vysokého soklu, výrazně se snižujícího se stoupajícím terénem. Sokl je prolomen pravoúhlým vchodem a 1 okenní osou, okno pravoúhlé. Fasáda druhého a třetího podlaží je členěna lezénovým rámem. Druhé podlaží je prolomeno 6 okenními osami, okna jsou pravoúhlá, třídílná, dělená horizontálně. Nad okny čtvercový rám s protaženými dolními rohy, které zdobí kapky. Uvnitř rámu štuková výzdoba představující hlavu z profilu s maskou nasazenou na temeni, dále trubku a panovu flétnu. třetí podlaží prolomeno 6 okenními isami, okna pravoúhlá, dvojdílná, kolem oken štuková výzdoba. Mezi okna jsou vsazeny maskarony, pod nimi stylizované závěsy draperie spojené s festony, které se táhnou pod jednotlivými okny. První podlaží fasády z boční uličky má podobu vysokého soklu, druhé je prolomeno 6 okenními osami. Okna jsou pravoúhlá, třídílná, horizontálně dělená. Třetí podlaží prolomeno 6 okenními osami, okna pravoúhlá, dvojdílná, lemovaná šambránami, které jsou spolu spojeny podokenné římsou. Fasáda směrem do dvora hledká, bez členění. Hlavní i boční fasáda vrcholí korunní profilovanou římsou, která nese sedlovou střechu. Ve střeše nad boční fasádou nový vikýř se 4 okenními osami, okna pravoúhlá. První podlaží budovy slouží jako vchod. Do druhého a třetího podlaží interiéru je přístup po schodišti z průjezdu. Průjezd je plochostropý, na stěnách zbytky pilastrů a štukové výzdoby (hlavice pilastrů, maskaron). V druhém podlažínchodba se štukovou výzdobou s vegetabilními motivy, z ní přístup do ostatních místností tohoto podlaží. Z původní dekorace se zachovalo pouze štukové zrcadlo zdobící strop zasedací místnosti. Třetí podlaží přístupné po schodišti s kovaným zábradlím. V prostoru střehcy nad bočním traktem půdní vestavba, sloužící jako kancelář. Krov hambálkový. Budova podsklepena, valené klenby z lomového kamene mohou pocházet z původní budovy zájezdního hostince, která roku 1896 vyhořela. Materiál: kámen, cihla, hladká omítka v okrovo - bílé kombinaci; krytina: plech.