sousoší sv. Anny

Na stupni umístěno na dvoudílném soklu sousoší světice s Pannou Marií. Spodní sokl tvořen obdélným hranolem s pravoúhle vybranými rohy, odstupněn, na něj nasedá obdélný hranolový svrchní sokl, po stranách lemován volutovými křídly. Voluty vybíhají z hřebínkových náběhů. Na přední straně zdoben reliéfní obdélnou kartuší s nápisem s chronogramem. Písmena provedena černě a červeně. Text: “SpeCIaLIt/er nos proteg/e sanCta An/na trIstItIa/ et agone DVrae/ MortIs”. Boční křídla lemována lištou, členěna kanelurami. Voluty zavíjeny v protisměru. Ukončen vyloženou profilovanou římsou. Na ni dosedá podnož sochy s bočními volutovými křídly, na přední i zadní straně umístěny slepé rokajové kartuše. Světice v kontrapostu pravé nohy, nakloněna útlé dívčí postavě Panny Marie, figury k sobě nakloněny, Anna drží rozevřenou knihu, z níž Maria čte. Drapérie traktována mělkými záhyby, zadní strana figury výrazně probrána. Výrazná realisticky podaná individualizace obličejových rysů sv. Anny. Ikonografický typ sv. Anny jako učitelky Panny Marie. Materiál: hrubozrnný pískovec Rozměry: Sokl: 205 x 127 x 78 cm Socha: v. cca 150 cm