socha sv. Valentina

Na stupni umístěno na hranolovém soklu sousoší sv. Valentina s pohanským chlapcem Cerimonem, kterého zázračně vyléčil z křivice. Spodní nízký obdélný sokl mírně konvexně vyklenut, s pravoúhle vybranými rohy. Na něj nasedá obdélný hranolový svrchní nástavec, lemovaný po stranách volutovými křídly. Voluty vybíhají z hřebínkových náběhů. Na přední straně zdoben reliéfním zrcadlem, na jehož spodní straně ve střední části mušle, ve svrchní části vegetabilní ornament. Boční křídla lemována lištou, zdobena vegetabilním a geometrickým ornamentem. Ukončen vyloženou profilovanou římsou. V zrcadle přední strany nápis s dvojitým chronogramem, písmena provedena černě a červeně. Text: “EX toto totVs,/ Ita geMesCIt et/ eXposCIt serVVs/ tIbI De VotVs./ Vt eVM/ a CaDVCIs SpIrI/tVs tVVs prae/serVet parIter/ qVe erVat fatIs.” Na ni dosedá podnož sochy s bočními volutovými křídly, na přední straně umístěna rokajová kartuš s erbem rodu ze Žerotína, ve spodní části lev v nakloněném štítku, nad ním přilbice, na ní klenot v podobě heraldické figury, po bocích rozestřený plášť, v kartuši zadní strany soklu mušle. Světec podán v biskupském rouchu s mitrou. Tělo prohnuto, odklánějící se od figury u nohou ležícího nemocného chlapce. Výrazná gestikulace, dynamická kompozice, expresivní výrazovost. Scéna zobrazuje okamžik zázračného uzdravení chlapce. Materiál: mladějovský pískovec Rozměry: Sokl: 190 x 153 x 88 cm Socha: v. cca 180 cm