socha sv. Floriána

Na obdélném stupni, se zkosenými rohy a obloukově klenutými stranami dvoudílný sokl. Spodní odstupněný obdélný hranol kopíruje svým tvarem stupeň, oddělen od svrchního podstavce vyloženou oblounovou římsou. Na ní válcový svrchní sokl, k němu v diagonálách přiložena volutová křídla, lemována lištou, zdobena palmetami, motivem pásu zvoncových květů a penízků. Plochy mezi nimi členěny rytými zrcadly, na přední straně alienční znak donátorů Ludviky hr. ze Žerotína a jejího zesnulého manžela Františka Ludvíka. Pod erbem motiv palmety. Na zadní straně nápis: “DVM/ brVsVs fVsIset/ eXtrVCta est/ ILLa statVa/ eX/ Voto Magno/ per DIVersos/ ILL Vsre saC/ pVrpVratos veros/ patronos”. Písmena provedena červeně a černě. Sokl ukončen vyloženou obloukově klenutou profilovanou římsou. Světec zpdoben v oděvu římského vojáka s přilbou, pravou ruku má přiloženou na hruď, opřen o válečnou korouhev, levou rukou drží vědro, jímž lije vodu na hranolovou stavbu se sedlovou střechou v plamenech. V kontrapostu levé nohy, pravá noha nakročena. Vyvážená kompozice, modelace mělkými záhyby. Materiál: pískovec Rozměry: Sokl: 235 x 110 x 82 cm Socha: v. cca 212 cm