rodný dům Pavla Křížkovského

Zděná omítaná jednopatrová budova obdélného půdorysu. Střecha je sedlová, krytá plechovými šablonami. Hlavní průčelí o 3 okenních osách, boční průčelí o 2 osách, v jižním průčelí v přízemí ve 2. ose vstup. V trojúhelném štítu hlavního průčelí dvojice malých okének. Okenní špalety na hlavním průčelí mají částečně okosené hrany po celém obvodu. Fasády bočních průčelí jsou hladké, pouze s korunní římsou. Hlavní fasáda je vodorovně členěna kordonovou římsou. Plocha v 1. patře je mezi a po stranách oken zdobena 4 štukovými rámci s freskami Valentina Držkovice. První znázorňuje původní rodný dům, druhá a třetí stojící dívky ve slezském kroji (motivy z Křížkovského písní), čtvrtá augustiniánský klášter na Starém Brně. Pod freskami jsou do omítky vyškrábány nápisy – popisy vyobrazení (Rodný domek v Holasovicích; Dievča, dievča; Bude vojna, bude; Klášter augustiniánů v Brně). Nad středním oknem je kruhový medailon s freskou – podobiznou skladatele P. Křížkovského. Nad krajními okny jsou drobné štukové rosety. Pod středním oknem se nachází pamětní deska z černého mramoru, vytvořená ke stému výročí narození v r. 1920. V r. 2012 byla k východnímu průčelí přistavěna na místě zbořené stodoly novostavba půjčovny knih, která je s budovou propojena vstupem.