Hatschkova vila

Volně stojící jednoposchoďová budova na nepravidelném půdorysu s mansardovou konstrukcí střechy, kryté falcovaným plechem. Hlavní západní průčelí člení na severní části fasády rizalit s převýšeným štítem, ukončeným konkávně a konvexně zvlněnou římsou vynášenou postranními pilířky. Plocha štítu je pojednána ztrojeným okenním otvorem v půlkruhovém záklenku se štukaturou ve vrcholu. V patře jsou vysoká obdélná okna s jemným rámováním a rovnou nadokenní římsou. V přízemí palladiovský motiv okna zarámovaný v bosáži, ve vrcholu osazeny klenáky. Okna obou podlaží spíná zapuštěná kazeta se strukturovanou plochou. Střední okna vždy dvoukřídlé, boční jednokřídlé. Křídla ve štítu jednoduchá, nedělená. Okna patra opatřeny horním ventilačním křídlem, rastrování do malých tabulek. Střední okno v přízemí s obloukovým ukončením. Fasádní plocha pokračuje čtyřmi okenními osami, v první ose v přízemí segmentově ukončený vstup s původními dvoukřídlými dveřmi a segmentovým nadsvětlíkem s mříží. Nad jižní krajní osou korunní římsa vybíhá do štítového nástavce, vynášeného pilastry. Štít ukončen konkávně a konvexně zvlněnou římsou, v ploše štukový dekor. Okna obou podlaží opakují tvar a dělení dvoukřídlých oken rizalitu. Na fasádě kombinovány hladké a strukturované plochy, doplněné na nárožích pásovou bosáží. Uplatněný štukový dekor užívá motivu terče, vegetabilní prvky, destičky, festony, pásky, puklice. Tento princip se přenáší na všechny fasádní plochy. Severní průčelí pojednáno na východní straně.pravoúhlým rizalitem s uzavřenou verandou a balkónem v přízemí. V objemu tohoto přístavku v patře vybíhají pilastry, vynáší krátký štít. Ten ukončen konkávně a konvexně zvlněnou římsou se štukaturou. Zábradlí je jednoduché z kovových prutů. Verandu osvětlují dvě okna se segmentovým ukončením. Na západní boční straně je okno dvoukřídlé, východní boční fasádu člení nika. Uprostřed plochy fasády velké obdélné okno schodiště s rastrem do 12 tabulí a vitráží vnitřního rámu. Otevírá se bočním vstupem na schodiště s původními jednokřídlými dveřmi s nadsvětlíkem. Nad vchodem v úrovni patra úzké jednokřídlé okno s původní mříží. Na západním nároží fasádu akcentuje válcový rizalit, plynule převáděný do navazující východní fasády. V mezipatře rizalit pojednán třemi okenními otvory, v přízemí v obdélném okenním otvoru, výše se segmentovým ukončením a v střešní úrovni s půlkruhovým, vydutí korunní římsy. Okna dvoukřídlá s horním výklopným ventilačním křídlem, doplněná ozdobnou mříží. Celou fasádní plochou probíhá pásová bosáž, u rizalitu s verandou dekor drobných puklic. Východní průčelí na jižním nároží opatřena oválným rizalitem s pásovou bosáží, pokračující krátkým úsekem fasády vyplněným vpadlou kazetou se strukturovanou omítkou a dvojicí sdružených jednokřídlých oken v obou podlažích. Okna v přízemí sepnuta v úrovni nadokenní římsy čabrakou a opatřena prutovou novou mříží. Před fasádu předstupuje obdélný rizalit, završený lichoběžníkovým hrázděným štítem. Rizalit členěn po jednom okně v obou podlažích. V patře potrojném s rovnou nadokenní římsou, v přízemí půlkruhově ukončeném s rámováním v bosáži. Ta přechází z plochy přízemí; na nároží a hraně rizalitu, vymezující šířkovou dimenzi štítu, se uplatňuje plytké armování. Ustupující partie rizalitu je oživena vpadlou kazetou. Boční partie rizalitu směrem k oválnému nároží pojednána okenním otvorem v obou podlažích. Osazen dvoukřídlými okenními výplněmi s horním ventilačním křídlem. Plocha fasády zapuštěna do plytké kazety se strukturovanou omítkou a nad oknem v přízemí čabrakovitý dekor, okno opatřeno novou prutovou mříží. Jižní průčelí člení na západě pravoúhlý rizalit s arkýřem v patře ukončený konkávně a konvexně zvlněným štítem. Hrany rizalitu akcentuje kvádrování, pásová bosáž prochází v soklové části. Plocha rizalitu kolem arkýře je provedena ve strukturální omítce. Arkýř s jedním dvoukřídlým oknem se segmentových ukončením vynáší mohutná střední noha a dvojice volutových konzol. Střední část fasády tvoří přízemní prosklená zimní zahrada s terasou v patře. Zděná konstrukce provedena v šedém terasu, s pemrlováním na hranách. Prosklení tvoří původní výplně. Na terasu patra vedou dvoukřídlé dveře s nadsvětlíkem, po stranách po jednom okenním otvoru Zábradlí složené z nízké podezdívky a dekorativní mříže. Východní partie fasády pojednána hlazenou kazetou ornamentem s puklicí a doplněna strukturovanou omítkou. V přízemí dvojice zdvojených, dvoukřídlých, segmentově zaklenutých oken.