venkovský dům

V prostoru spodní části ulicové návsi obce Vlachova Lhota umístěn roubený dům čp. 44. Celé roubené přízemní stavení stojí na kamenné podezdívce o výšce cca 0,5 m. Vlastní roubení čtyřbokých osekaných trámů je spojováno na rybinu s hladkým opracováním čel vazných trámů. Mezery mezi jednotlivými trámy jsou uzavřeny cvekováním latěmi trojúhelného profilu. Kratší čelní strana směrem do ulice je prolomena dvojicí okenních os vždy po jednom pravoúhlém čtvercovém okně v pravoúhlé široké zárubni, osazeným na líci dvoukřídlou konstrukcí dvoudílných oken s otvíráním ven a další konstrukcí vevnitř s vnitřním otvíráním. Delší boční strana je opatřena jednou okenní osou stejného členění a dveřním otvorem se zárubní. Svlakové jednokřídlé dveře jsou opatřeny rámcovou vnější konstrukcí s vloženým křížem a čtyřmi zrcadlovými plochami. Dochovaly se jednoduché křížové závěsy i krabicový zámek s oválnou talířovou klikou. K dveřím je vybudováno přístupové kamenné schodiště o třech stupních. Vedle dveří je provizorně zatlučen vodorovnými stojně řezanými prkny otvor do kolny. V zadní části navazuje na roubenou část objektu úsek chléva obdélného prostoru s dvěma okenními osami a středovým pravoúhlým vchodem, vyzdívaného z lomového kamene patrně v průběhu 1. pol. 20. století. V zadní delší straně pak otevřen novodobě vybouráním části zdiva. Vnitřní dispozice objektu zachovává členění na menší obdélnou síň s vlevo umístěným vstupem do světnice přibližně čtvercového půdorysu s trámovým stropem a prkennou podlahou. Stěny předsíně upraveny mazanicí s plevami a novodobou betonovou mazanicí místo původní hliněné pěchované podlahy. Z chodby se vstupuje do malé obdélné místnosti černé kuchyně s vyzděným komínovým tělesem a kovovými kamny. Ve světnici byly na druhé straně stěny kachlová kamna, dnes odstraněná. Z chodby je vlevo umístěn vstup se zárubní a původními svlakovými jednokřídlými dveřmi do kolny a z ní v cihlové vyzdívané stěna pravoúhlý vchod do chléva snížené úrovně podlahy. Objekt je zastřešen novodobou sedlovou střechou, v části nad světnicí nahrazený pultovou střechou kolmo na krov. materiál: dřevo, lomový kámen, krytina - pálená taška