městský dům

Řadový třípatrový dům s průčelím o 2 okenních osách v severní frontě Dolního náměstí. Svou šířkovou proporcí odkazuje na přímou kontinuitu zástavby na původní úzké gotické hloubkové parcele. Přízemí hladkého průčelí akcentuje renesanční tufitový portál s půlkruhovým ukončením. Ostění portálu členěno do kazet s válcovým prutem. Portál z doby kolem 1580-1600. Vchodové dveře vstupu řešeny jako novotvar. Vedle otevřen (původně okenní otvor) obdélný vchod pojatý v novodobých tvarech, tj. plochá šambrána s okrajovou profilací-z roku 1995. Inspirováno klasicistní profilací šambrán okenních otvorů před jejich meziválečnou úpravou. Šambrána vstupu barevně uzpůsobena tufitovému portálu. Nad tímto vchodem osazen renesanční tufitový vlys ve formě desky s reliéfem dvojice volutových vln, jenž byl odhalen a přiznán v rámci úpravy v roce 1995. Plochu průčelí horizontálně traktují dvě římsy, korunní a kordónová, která odděluje druhé patro od atiky. Obě římsy mají jemnou vícenásobnou profilací. Obdélná okna všech podlaží rámována plochými šambránami s profilací hran. Podle pater odlišně aplikovány další prvky. Okna prvního patra zdůrazněna parapetní římsou a přímou nadokenní římsou s prázdnou suprafenestrou (novotvar z roku 1995 odkazující na klasicistní úpravu průčelí). Okna druhého patra doplněna podokenní římsou Okenní otvory atiky, rozměrově menší, rámuje plochá šambrána. Okenní i dveřní výplně nové - z lepených dřevěných profilů s vakuovým dvojsklem, výklopná, členěna podle původních oken do 6.tabulek. Nátěr kontrastním rudým odstínem. Barevnost fasády v tlumené okrově béžové škále obnovena na základě výsledků sondážního průzkumu v roce 1997. Střecha pultová s plechovou krytinou. Dvorní fasáda je v hmotě zcela novou konstrukcí, zbudovanou po snesení původního zdiva z důvodu jeho havarijního stavu v roce 1994. Dodržuje historické objemové vymezení, architektonické pojetí přiznává soudobost. Fasáda hladká, otevřena v přízemí velkým obloukovým proskleným vstupem, vše v kontrastu s plochým stropem s transferovanými barokními trámy.V prvním a druhém patře po třech okenních otvorech s francouzskými okny v hluboké špaletě. Všechna okna doplněna zábranou ze skleněných tabulí upevněných v kovovém rámu. V posledním podlaží před plochu fasády předstupuje balkón půlkruhového půdorysu s proskleným zábradlím (sklo v obdélném kovovém rámu).