kříž

Pískovcový kříž je osazen v jihovýchodní části obce Pěnčín; mimo samotnou obec, při cestě do Příšovic. Na pískovcovém stupni spočívá obdélný sokl (který je zakončen profilovanou, mírně ustupující římsou), na němž stojí mohutný pískovcový dřík s reliéfem P.Marie. Dřík v dolní části rozšířen dvojicí volut, v horní části je zakončen profilovanou horní římsou, vpředu uprostřed vzedmutou do dvou volut, nad nimiž je lebka s hnáty a pod nimi menší mušle. Na něj kónicky navazuje pískovcový kříž s korpusem Krista, který má jetelovitě zakončená ramena. Pískovcový dřík je vpředu zdoben mělkým výklenkem, s reliéfem P. Marie, (v hlavní části), boční západní nika s reliéfem sv. Žofie, východní pak s reliéfem sv. Jana Nepomuckého. (P.Marie zde stojí se sepjatýma rukama, oblečená do červených šatů a modrého pláště; polychromie značně poškozená, dochovaná pouze torzovitě). Kristus má plnovous, dlouhé vlasy a trnovou korunou, kolem hlavy svatozář. Nad hlavou Krista, na svislém kratším břevně je umístěna tabulka s nápisem INRI. Tělo Krista s výraznější muskulaturou má vychýlenou hlavu k pravému rameni. Na těle nařasená bederní rouška upevněná kolem boků, další cíp roušky splývá po levé straně dolů. Ruce i chodidla jsou proťata hřeby. Kolem kříže je nízký ozdobný kovový plot.