Dům čp.4 s branou

Dvoukřídlá (půdorys T), jednopatrová, nepodsklepená zděná budova, vestavěná do valového opevnění zámku, omítnutá hladkou vápennou omítkou s okrovým nátěrem. V přízemí dispozice jednotraktová, v patře dvoutraktová. Exteriér: na celém objektu jsou zdvojená okna. Vstupní (východní průčelí) – nepravidelné sedmiosé, z toho pravé dvě osy jsou pouze v prvním patře nad částí valového tělesa. Silně předstupující sokl se šikmou horní hranou, profilovaná korunní římsa, za 5. osou přerušená z poloviny vystupujícím přiloženým komínem s hranolovými římskami. V 1. patře pod pátou osou dvojice krakorců ze dvou pískovcových hranolů se čtvrtkruhově skrojenými čely (u levého krakorce horní část uražena). V první ose přízemí hrotitá okosená brána z pískovcových kvádrů, vložená do pravoúhlé vpadliny, v níž jsou dosud v horní části zazděny dva dřevěné hranoly s vydlabanými svislými otvory, v nichž jsou zachována železná kolečka kladek padacího mostu. Nad branou plastický reliéf (asi 150 x 150 cm) a na něm erby a nápisy, nad nimiž je profilovaná přímá římsa. Pod ní je zlaceným švabachem nápis: WILEM:Z:PERNSSTEZNA:NAHELFENSSTENYNIE:NAYWYSSY:HOFMISTR:KRALOWSTWYE:CZESKEHO:LETABOZIE:MDXI. Pod nápisem polychromovaný reliéf: vlevo rozkročený muž třímající v pravé ruce nad hlavou širočinu a levou držící okruží provlečené nozdrami zubra, vpravo před ním stylizovaný strom. Dále čtveřice erbovních štítů: vlevo zubří hlava v modrém poli (nad ním nápis IAN z:/PERNSSTEYNA), dále křídlo v modrém poli (BOHUNKA.Z./LOMNICZE), dále zlatá osmicípá hvězda, v modrém poli (KATERZINA.Z./SSTERNBERKA) a vpravo půlený, levé pole zlaté, pravé černé (ELISSKA.Z./WARTENBERKA). Pod erby nápis: WOYTIECH.Z.PERNSSTEYNA.WEDE.ZUBRA, zakončený ornamentem. Vpravo od brány pravoúhlá okosená branka opět z kvádrů a nanovo v pravoúhlé vpadlině, jejíž horní část je dnes omítnuta. V ostatních osách novodobá v přízemí šestitabulková, v patře osmitabulková okna. Západní průčelí: čtyřosé s korunní profilovanou římsou. Na pravém boku zasahuje opěrná zeď krytá prejzovou krytinou. V prvním patře šestitabulková okna, v levé části obdélníkový výklenek, brána zazděná do pravoúhlé vpadliny. V přízemí dveře s hladkou šambránou, ve druhé ose šestitabulkové okno. Pod třetí a čtvrtou osou okosená hrotitá brána provedená z pískovcových kvádrů, brána je vložena do hlubokého výklenku se segmentovým záklenkem. V bráně chybějí vrata. V prvním patře osmitabulková okna. Jižní průčelí: je značně zakryté přisypaným valem, je patrné kamenné zdivo. První patro bez otvorů a čtyřosý cihelný štít s malými zbytky omítky přírodní okrové barvy. Ve druhé ose novodobé zčásti prosklené dveře přístupné přes dřevěný můstek, v ostatních osách šestitabulková okna. V horní části štítu je patrna lícová zazdívka velkého půlkruhového otvoru. Jižní průčelí západního křidélka je dvouosé, ukončené profilovanou korunní římsou, dvoukřídlé novodobé dveře ze čtvrtiny prosklené, portál pravoúhlý profilovaný z jemného pískovce, nade dveřmi s hladkou supraportou s rozměrnou vpadlinou vyvrcholenou profilovanou římsou krytou prejzem. Druhá osa přízemí ukončeného hladkou šambránou s hluboce ustupující zazdívkou před níž je prosekávaná mříž. V prvním patře první osa neobsazená, ve druhé ose osmitabulkové okno. Západní průčelí západního křidélka je dvouosé, v přízemí ve druhé ose novodobé šestitabulkové okno s prosekávanou mříží. V prvním patře sdružené převýšené třítabulkové okénko. V druhé ose osmitabulkové novodobé okno. Na spodním okraji štítu trojúhelníková vystupující plocha nad níž je okénko. Severní průčelí západního křidélka – přízemí přisypané zeminou, stěna zakončena hlavní profilovanou římsou. Vlevo osmitabulkové okno s prosekávanou mříží, uprostřed patrna v líci omítnutá zazdívka dveřního otvoru. Levá část západního průčelí – souměrná, ukončená hlavní profilovanou římsou, v přízemí dvě ležatá dvoutabulková okénka s nýtovanou mříží, v patře šestitabulkové okno zasahující do hlavní římsy s předstupující prosekávanou mříží. Severní průčelí přisypané zeminou a ukončené profilovanou hlavní římsou. Střecha z části sedlová krytá dvojitými bobrovkami a na užším severním křidélku zvalbená. Ve střeše jsou dvoustupňové vikýře s pultovými stříškami a šestitabulkovými okénky. Komín s hlavicí nahoru se zužující.