kamenný krucifix

Kamenný pískovcový kříž se nachází v Trutnově, místní část Bojiště před silničním mostem ve směru Hradec Králové při sjezdu na vedlejší komunikaci v zástavbě rodinných domků se zahradami. Kříž je orientován k severní straně. Na kamenné základně umístěn kvádrový podstavec, na čelní straně se zrcadlem ohraničeným reliéfní obvodovou páskou, v ploše s textem (nečitelný). Podstavec s vpadlou nikou o výšce 70 cm, v ní reliéfní zpodobnění Bolestné P. Marie, nároží s vytesanými dvojitými volutami, zdobené záclonovým rytmickým dekorem ve spodní části volut, hoření voluty s rozetami, nad hlavou P. Marie v nice mušle (svatozář), reliéf figury esovitě prohnutý, nad nikou s P. Marií stuha. Podstavec zakončen přesahující římsou, po stranách zdoben závěsnými girlandami. Soklík pod krucifixem kvádrový, konkávní, na bocích s vytesanými andílčími hlavičkami s křidélky, na čelním pohledu zobrazen kalich s plameny. Kříž zakončen trojúhelnými rameny, po obvodu kříže páska, v ploše kříž tesaný (s vrypy dláta). V podnoží těla ukřižovaného Krista lebka se zkříženými hnáty. Korpus s hlavou skloněnou k pravému ramenu, bederní páskou a cípem u pravého boku. Naturalisticky pojatá figura. Ve vrcholu nápisová páska IN/RI. Celková velikost 440, materiál světlý pískovec.