Dům čp.6

Přízemní nepodsklepený objekt nepravidelného půdorysu, zapojený do obvodové zástavby Příhrádku, mezi čp. 7 a věžovou bránu. Střecha sedlová, krytá bobrovkami, část objektu obrácená do příkopu je doplněná mohutným obloučkovým renesančním štítem se střílnovými okénky. Zdivo převážně cihelné, s kamennou podnoží, ve štítě použity cihlové tvarovky. Hladké vápenné omítky olíčeny bíle, resp. v nádvoří šmolkově. Exteriér: vstupní průčelí z nádvoří je v přízemí nečleněné, nevýrazná podbrádková římsa odděluje podkrovní část, jejíž stěna je zevně členěna pilířky, které v rozsahu tří pravých polí spojuje zalamovaná římsa. Vnější schodiště a 1. osa vlevo jsou dnes vzhledově i barevně připojeny k sousednímu objektu čp.7 v přízemí je vstup v prosté dřevěné zárubni s jednoduchými dveřmi a s drobným okénkem po straně, v patře segmentové 8tabulkové okno ve špaletě. Ustupující část objektu se zmíněnou podkrovní nástavbou je dvojosá, vstup umístěn vpravo v pravoúhlém, lehce okoseném kamenném ostění, s výplňovými dveřmi z konce 19. století. Nad vstupem osazena pamětní deska Jiljího Vratislava Jahna, který se zde narodil. Okna jsou šestitabulková, osazená v líci, z doby rekonstrukce. Krátký boční úsek stěny při věži má opět štít členěný pilířky a pultové zakončení. Zadní průčelí (do příkopu): předstupující část je v přízemí 2osá, vlevo je nepůvodní šestitabulkové okno v líci stěny, nad nímž pod omítkou zachován širší záklenek, vpravo obdobné okno, avšak vložené do zazdívky většího pozdně gotického pískovcového ostění s nevýrazně přetínavou profilací, zakončenou nad soklem šiškou s kamenným parapetem. V ostění je ukotvena hustá diagonálně členěná renesanční mříž z kulatých provlékaných prutů. Na podbradkovou římsu nad přízemí je nasazen dvouetážový štít, členěný pilířky a zakončený stupňovitými obloučky. Ve spodní části štítu jsou obnovena střílnovitá okénka. Ustupující pravá část průčelí, která i tak v přízemí přesahuje linii městské hradby, je nad klesajícím terénem vynesena stlačeným pasem a prolomena dvojicí sdružených 4tabulkových okének. Podkroví, ustupující do linie hradby, má dvě shodná okna a přístavek záchoda vpravo.