dům

Starší jádro stavby bylo na konci 19. stol. rozšířené o přístavek roubené světničky se zděným prodloužením síně. Intaktně dochované stavení patří k nejhodnotnějším objektům lidové architektury v Podještědí. Mimoto je dům významným místem literárně - historickým - jako dějiště románu Karolíny Světlé “Kantůrčice”. Obytný dům usedlosti je přízemní, roubený se zděnou hospodářskou částí a zděným prodloužením síně v přistaveném traktu, na půdoryse písmene “L”. Jihovýchodní průčelí domu je dvouosé; stěna přízemí je krytá svislým bedněním a opatřená podstávkou s jednoduchým vyřezáváním. Okna jsou obdélná, dvoukřídlá s dřevěnou šambránou. Štít má bedněnou lomenici - střední pole je bedněno svisle, horní a postranní trojúhleníkové části pak klasovitě. Ve střední části štítu jsou dvě obdélná, dvoukřídlá okénka s dřevěnou šambránou. Mezi okny je tabulka s nápisem “Dějiště románu /Karolíny Světlé/ Kantůrčice”. Pod vrcholem štítu jsou umístěny čtvercové jednoručičkové hodiny s bílým ciferníkem. Na pravé straně je připojen přístavek; jeho stěna je bedněna vodorovně, má dvě okna - obdobná jako u vlastního domu. Severovýchodní průčelí (k silnici) tvoří vlevo přístavek a vpravo pak vlastní obytný dům. Průčelí přístavku je opět kryto vodorovným bedněním, je trojosé. Levou a střední osu tvoří okno, stejné jako u předchozího průčelí; v pravé ose je vstup - dřevěné rámové dveře v jednoduchém ostění. Vpravo od vstupu je stěna zděná (prodloužení síně). Štít, pokrytý břidlicí, je rozdělen na tři části - hlavní střední část tvoří na koso kladené břidlicové šablony obdélného tvaru; v této části štítu jsou i dvě obdélná dvoukřídlá čtyřtabulková okna, lemovaná šambránou z břidlice. Horní část štítu - s dvěma malými úzkými okénky - má břidlicové šablony ukončené půlkruhem (na způsob bobrovky), kladené vodorovně. V dolních rozích štítu je břidlice uspořádána obdobně. Stavba obsahuje střední průchozí síň, světnici roubenou z hraněných trámů a opatřenou drobným větracím otvorem, roubenou komoru a zděný chlév. Při síni je oblouk černé kuchyně. Severozápadní (boční) průčelí přístavku je zděné z kamenných kvádrů, s prostým obdélným okenním otvorem na pravé straně. Střecha přístavku je sedlová, s eternitovými šablonami. Jihozápadní průčelí (do dvora) tvoří dvě části - pravá (obytná) je roubená, levá (hospodářská) je zděná. Dvouosou část opět kryje svislé bednění, konstrukce je podepřena podstávkou, obdobnou jako u průčelí štítového. Okna jsou obdélná, dvoukřídlá, v dřevěných šambránách. Vpravo od pravého okna (u nároží) je dřevěná skříňka s prosklenými dvířky na přední straně, se soškou světce. Mezi obytnou a hospodářskou částí je vstup - dřevěné rámové dveře. Vlevo od vstupu je zděná hospodářská část, přístupná jednoduchým pravoúhlým portálem. Střecha obytného domu je sedlová, krytá eternitovými šablonami. Na střeše domu nad chlévem je polygonální zvonička s cibulovitou střechou. Obytný dům obsahuje střední průchozí síň, světnici roubenou z hraněných trámů, s drobným větracím otvorem, roubenou komoru a zděný chlév. Při síni je černá kuchyně. Toto starší jádro stavby bylo na konci 19. století rozšířeno o částečný druhý trakt, která je tvořen roubenou světničkou a zděným prodloužením síně. Krov nad světnicí je nesen charakteristickou podstávkou. Na hřebeni střechy je umístěna zvonička. Ze západu na obytné stavení kolmo navazuje stodola. Postavená je na obdélném půdorysu, bedněná do cihelných neomítnutých pilířů. Střecha je sedlová, krytá eternitovými šablonami. Pochází až z počátku 20. století. Spolu s obytným domem tvoří mimořádně hodnotný areál.