divadlo

Jednopatrová budova složitého hmotového členění se sálem uprostřed, vzadu s věží provaziště, vepředu s romanticky členěným nesymetrickým čtyřosým průčelím. Před 2. osou předsazený trojosý pilířový portikus s nápisem DIVADLO na překladu, na nárožích na nízkých pilířích litinový svícen. Vstupní dveře půlkruhově zaklenuté, v 1. ose v přízemí okno segmentově zaklenuté se šambránou, v 1. patře obdélná s vrchní římsou a štukovým maskaronem. 2. osa - vchod na balkon, půlkruhově zaklenut, ve cviklech štuková výzdoba, kolem šambrány, nad rovnou římsou vlevo štukový sokol s listy lípy, ve středu na architrávu nápis TUŽME SE, nad římsou na vysoké atice štukový reliéf - na soklu postava sokola s praporem, kolem lipové listy a paprsky, na soklu nápis SOKOL. Nahoře na atice segmentový nástavec. Nad římsou 1. osy atika se středním štítem segmentově zakončeným nad římsou 3. osy věž - 7 os, nad římsou segmentové štíty, cibulová věž, lucerna, makovice. 4. osa - pod oknem 1. patra nápis Z.K.MÍR, nad oknem rovná římsa, nad římsou slepá atika. Pravý bok - 7.p. V přízemí okna segmentově zaklenuta , v 1. patře osa - kolem okna pilastry, nad obdélnými okny kruhová okna s klenáky, nad rovnou římsou reliéf z květin, listů, uprostřed nápis SOKOL. Štít zakončen segmentově. 5.-7. osa - velká okna sálu v 1. patře se středními pilíři, nad římsou segmentově zaklenuta s klenákem, v přízemí boční schodiště k bočnímu vchodu se zábradlím až 2 litinovými svícny, ve stěně 10 menších oken segmentově zaklenutých, nad nimi zábradlí balkonu. Zadní část boku - 7 menších oken, nad boční střechou vystupuje provaziště jeviště a bok zadního balkonu. Levý bok - 6 os, v 1. patře 1.-3. osa členěna stejně jako 2. osa v pravém boku, jen místo nápisu je lyra. 6. osa boční vchod se schodištěm nad 4.-6. osou balkon se zábradlím, v 1. patře okna sálu jako v pravém boku, vzadu 8 menších oken, nad boční střechou provaziště a bok balkonu, zadní průčelí . 3 osy v přízemí, v 1. patře balkon. Střecha - sedlová, volská oka, ražené tašky. Vnitřek - za vstupními dveřmi schodiště, plochostropé vchází se do vestibulu s ochozem a dřevěným zábradlím v patře.