meteorologický pilíř

Meterologický sloup čtvercového půdorysu stojí na dvou stupních obrubníku, hořejší je vyplněn černými dlažebními kostičkami, na každé straně uprostřed vyplňující počátečními písmeny světových stran z bílých kostičky dlažby. Profilovaný postament se zářezy v rozích s plastikami žab. Hlavní část sloupu tvoří architektonicky členěný kvádr se čtyřmi vitrínami ukončený frontony s kartušemi, květinovými motivy a hruškovitými plody, stuhami. V kartuších dnes chybí, ale původně byly připevněny kovové úchyty s volutovou dekorativní částí, úchyty též v horní ozdobné části vitrin do podoby slunce pro svítidla ve tvaru květu. Na pyramidálně uspořádaných stupních skála, na které sedí amor s křidélky a vzdouvající se draperií v povětří. Má pozvednuty ruce ke globu z kovových pasů zakončeného větrnou ružicí s počátečními písmeny světových stran. Přístroje odejmuty z vitrín a tím celkově ztracena původní technická funkce a zůstala její dekoraticní funkce ve středu náměstí blízko Mariánského sloupu.