památník Marie Ebner-Eschenbach

Osově na zahradní průčelí zámku umístěn pomník s bustou Marie Ebner- Eschenbachové. Masivní čtyřboký hranolový sokl s mírně profilovanou patkou je ve střední části přísně pravoúhlý v čelním poli osazen litou kovovou plaketou s reliéfem motivu chlapce pohledově v krajinném exteriéru, členěném do několika plánů. Chlapec na levé straně je na pravé doplněn stromem na skalnatém terénu. Pozadí v mělkém reliéfu dotváří siluety vesnických stavení. Ve spodní části je v mělkém poli jméno Pavel. Dílo je nesignováno. Na zadní ploše soklu je umístěn sekaný text věnování ve znění : Meiner lieben Schwester zu Ihrem 70. Geburstag (1901). Na soklu je na nízkém plintu umístěna celopohledová busta hraběnky Ebner -Eschenbach s plédem přes ramena, svázaným na prsou v uzel. Vlasy jsou sepnuty v úhledný drdol. Dílo je provedeno v kararském mramoru se signaturou na zadní straně nad plintem v rovné ploše ve znění : Zaccagnini R. Fece, Roma 1910. rozměry: cca 0,59 . 0,8m, výška 2m materiál: kámen - mramor, kov