krucifix

Na okraji návsi obce při hlavní komunikaci umístěn výškově odstupňovaný kamenný kříž. Památka je umístěna na kamenné základně o jednom stupni, dnes zapuštěném vlivem navýšení terénu, s novodobou kovovou ohrádkou z trubek kruhového profilu převažující svislé kvadratické osnovy. Sokl kříže na čtvercovém půdorysu je členěn přízemní paticí s navazující středovou nápisovou částí a završen deskovou římsovou hlavicí. V hladkých plochách je doplněn sekanými lineárními rámy s konvexně probranými kouty. Na čelní straně je umístěna boltcová kartuš s motivem rokaje a vegetabilního závěsu. V nápisové ploše je černě malován letopočet 1820. Na římsu dosedá polygonální dřík s navazujícím tělesem vlastního rovnoramenného kříže rovného zakončení ramen. Na podnoži je na čelní straně malý oválný medailon bíle polychromován s černě zvýrazněnými iniciálami G E. Vlastní korpus Krista je v napjaté poloze, pokrčených kolenou s výraznou akcentací expresivně pojaté partie hrudníku a poněkud sumárněji řešeného závěsu bederní roušky. Hlava jeví jen velmi neznatelný náklon k pravému rameni. Na horním konci svislého břevna je umístěna nápisová blána s nápisem INRI. rozměry: sokl cca 0,5 . 0,5 m, výška cca 2,5 - 3 m materiál: kámen - pískovec, polychromie - šedá, bílá, imitace zlacení