městský dům

Dvoupatrová řadová budova na obdélném půdorysu, kratší stranou obrácená do ulice. Přízemí prolomeno třemi obloukovitě uzavřenými otvory; otvor středový je užšího rozponu. Archivolty otvorů vybíhají ve výšce 1 m z hladkého soklu. Boční otvory vyplněny dřevěnými výkladci. Otvor levý v minulosti znehodnocen železnou roletou, pravý do půli zazděn; výkladce počátkem 90. let 20. století obnoveny v původním duchu. Ve střední ose hlavní vstup, zajištěný dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s původním kováním. Přízemí do výše kordonové římsy členěno pásovou rustikou, tato pokračuje nad římsu v nárožních pásech. První patro osvětleno dvěma okny čtvercovými se středovým obloukem, plastickou podokenní římsou a třemi římsami nadokenními, z nichž boční jsou zakončené volutami, římsa střední podepřená klenákem a podpírající štukovou reliéfní vázu. Od obou váz vedou štukové girlandy ke středovému štukovému reliéfu, vyplňujícímu celý prostor mezi okny. Reliéf představuje téměř plně plastickou Pannu Marii, vyzdvihující v náruči dítě ke svým rtům, s rozevlátou draperií a svatozáří. Reliéf má vlevo dole signaturu V. AMORT, PRAHA, pod ním se pak nachází nápis BUĎ VÍTÁN KAŽDÝ, KDO S DOBRÝM SRDCEM VCHÁZÍŠ. Druhé patro osvětleno čtyřmi okny na výšku, zakončenými segmentem. Výrazná korunní římsa nese plechový okap. Interiér obou přízemních prostor, dnes obchodů, nezajímavý, pouze v čelně levé prostoře jsou původní dveře a původní klenba. Schodiště se nachází v traktu při dvorní straně, ve středové ose budovy. Chodba zaklenuta valeně a jedním čtvercovým úsekem původní klenby stejného typu jako v přízemní prostoře obchodu a nad podestami schodiště. V chodbě zachováno původní litinové umyvadlo. Schodiště z pískovcových stupňů s původním zábradlím. Všechny dveře původní, v prvním patře dvou-, v druhém jednokřídlé.