radnice

Nová radnice je rozlehlá dvou až třípatrová reprezentativní budova dominující řadové zástavbě západní strany náměstí. Pozemek je protáhlého obdélného tvaru přes celou hloubku bloku, zaujímá přibližně dvojnásobnou šířku oproti okolní zástavbě. Budova je půdorysně v hlavních obrysech tvaru L, ve dvoře na jižní straně na ni navazují přízemní objekty se zasedací síní, kotelnou a technickým zázemím, na severní straně pozemku za dvorním křídlem jsou dva malé přízemní samostatně stojící objekty dílen. Dvůr je uzavřen zděnou omítanou ohradní zdí s kovovým plotem a bránou. Hlavní průčelí je relativně úzké, ovládá je asymetricky situovaná hranolová věž s orlojem a hodinovým ciferníkem a válcovou nadstavbou zakončenou kopulí s lucernou. Střechy hlavní části do náměstí i dvorního křídla jsou valbové, kryté plechem. Průčelí má 4 okenní osy vlevo od arkýře vystupujícího z hmoty věže a 1 okenní osu vpravo od věže. V přízemí vlevo od věže je monumentální vstup lemovaný polosloupy, s nadpražím zdobeným reliéfem ženské postavy Spravedlnosti, dekorativními výplněmi a se zalamovanou římsou. Zaoblený arkýř na věžním tělese probíhá přes 2. a 3. podlaží a je zakončen balkónem s ozdobným kovovým zábradlím. Vysoká okna v arkýři jsou oddělena polosloupy. Druhý arkýř s balkonem a bohatou sochařskou výzdobou vystupuje ve 2. podlaží v rozmezí 2. – 4. okenní osy. Na fasádě se tak projevují vysoká okna hlavního zasedacího sálu,. Je završen trojúhelníkovým štítem s nápisem: „SVORNOSTÍ MALÉ OBCE VZKVÉTAJÍ / NESVORNOSTÍ VELKÉ OBCE HYNOU“. Štít zdobí dekorativní vázy a ve vrcholu skulptura dvou orlic s reliéfním znakem města. Všechna okna jsou výrazně vertikálně členěna, okna v přízemí mají ozdobné kovové ohrádky. Plocha fasády je pojednána bosáží. Sochařské a štukatérské práce jsou od Čeňka Vosmíka. V přízemí na pravé straně mezi okny je pamětní deska Matěje Rejska, zdobená vysokým reliéfem polopostavy stavitele (movitá památka rej. č. 012037). Dvorní fasády jsou méně zdobné, přesto však architektonicky členěné geometrickými tvary. Dvorní křídlo má suterén a 4 podlaží. Na západní straně vystupuje o jedno podlaží nižší rizalit a vstupní schodiště, fasáda je ukončena segmentovým štítem. Západní fasáda dvorního křídla má 6 okenních os, jižní fasáda má 6 + 3 okenní osy. Západní dvorní fasáda hlavního traktu má 3 okenní osy. V rohu mezi hlavním traktem a dvorním křídlem je sloupový portikus čtvrtkruhového půdorysu nesený kanelovanými sloupy, nad ním je terasa s balustrádou a vázami pokračující nad sousední přízemní částí objektu na východní a jižní straně dvora. Přes přízemní spojovací část je při jižní straně dvora připojen objekt zasedací místnosti se třemi velkými pravoúhlými okny členěnými pravidelným rastrem drobných tabulek a se dvěma vstupy zvýrazněnými masivními pylony s lucernami a sedlovou stříškou. Mezi vstupy je jedno trojdílné okno. K objektu se zasedací místností se přes další spojovací prvek se dvěma okny pojí kotelna, moderně upravená dvoupodlažní stavba s prosklenou celou přední stěnou.