měšťanský dům U zeleného stromu

Řadový, štítový, volně stojící patrový obdélný, zčásti podsklepený dům se zešedlou vápennou omítkou přírodní barvy, na průčelí tvrdá přírodní omítka. Dispozice převážně dvoutraktová. Cihelná stavba. Exteriér: Hlavní (severní průčelí: čtyřosé, při opravě asi ve 30. letech 20. století opatřené břízolitem, vlevo zbytek vjezdové brány (přízední pilíř na nároží i sousedního domu)). Hladký sokl, profilované římsy, mezipatrová, pod štítem i mezi dvěma etážemi štítu, po bocích 1. patra i spodní etáže štítu pilastry. Okna (v 2. - 4. ose přízemí a 1. - 4. patra) s profilovanými podokenními římsami a s šambránami s lištami (šestitabulková, dvojitá, vnější v ulici), v přízemí navíc s klenákem, v 1. ose reliéf, přízemí zazděný dveřní otvor se stejnou ozdobou. Na mezipatrové římse mezi 2. a 3. osou štukový reliéf stromu se zelenou korunou. Ve spodní etáži štítu čtyři okna (krajní žaluziová, střední dvě 6tabulková) v šambránách s lištou a ušima. Vrchní etáž s půlkruhově ukončeným žaluziovým okénkem a s pilastry, nesoucími střední rovnou část ukončující profilované římsy, její boční, konvexkonkávně tvarované samostatné boční části ukončeny volutou. Zbylá plocha vrchní etáže vyplněna rámci s vykrajovanými rohy. Východní průčelí: původně pětiosé, profilovaná mezipatrová a podstřešní římsa, původní otvory s profilovanými podokenními římsami, hladkými šambránami a hlavními klenáky. Okna přízemí v 1. ose dvoudílná, v 5. šestitabulková, ve 2. ose zazdívka s větrákovým kruhovým otvorem, ve 3. svisle bedněné dveře (mezi 2. a 3. osou) novodobý průraz s luxfery, v 5. ose zazdívka. V patře v 1. ose okno dvoudílné, ve 2. zazdívka, před 3. a ve 3. ose luxfery, ve 4. a 5. ose šestitabulkové okno. Sokl z pískovcových desek. Jižní průčelí: levá část přízemí kryta dlouhým nezajímavým přístavkem s pultovou střechou z vlnitého eternitu, opírajícího se o starší ohradní kamennou zeď, pravá část s dvoukřídlými dveřmi, v patře vlevo okno čtyřtabulkové, vpravo dvoudílné, nad poškozenou římsou hladký omítaný štít s otvorem. Zadní průčelí: Sokl z pískovových desek, profilovaná podstřešní římsa. V přízemí tři okna: 1. a 2. čtyřtabulkové, 3. dvoudílné, v patře 2 okna šestitabulková. Střecha: sedlová, krytá taškami. Zpracoval: L. Svoboda 1991