venkovský dům

Nejstarší chalupa ve středu Dolních Albeřic, na pravém břehu u silnice. Celá původní usedlost tvaru písmene L, s pecí, interiér částečně nepůvodní. Obytná část je roubená na vysoké bílé podezdívce, štít je dvojdílný, krytý šindelem svisle a šikmo kladeným, se dvěma malými okénky. Hospodářská část s vraty je obložena svisle kladenými prvky s bíle natřenými spárami. Krytina nad obytným stavením je živičná, nad hospodářskou částí eternitové šablony. Část obytného stavení je kamenná a zděná, zadní štít je krytý šindelem, ve štítu jsou vrata pro ukládání sena. Typický objekt dokládající způsob hospodaření v lokalitě a území. K objektu patří i dřevěná stodola ze svisle kladených prken na kamenné podezdívce se živičnou krytinou.