kaple se sochou sv. Jana Nepomuckého

Barokní kaple zvaná Rotunda, postavená při tzv. Andělské cestě vedoucí z Luže směrem na Košumberk. Objekt na trojúhelném půdorysu s okosenými rohy, uprostřed umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Ve všech třech průčelích o délce strany cca 4 metry se nacházejí otvory po celé šířce i výšce průčelí, které jsou lemovány ve štuku zvýrazněnými pilíři s hlavicí na níž je nasazen polokruhový oblouk. Středem každého okoseného rohu prochází pilastr. celý objekt uzavírá štuková hlavní římsa, která v hlavním, tj. severním průčelí přechází v trojúhelníkový štukový fronton. Střecha na objektu je barokní mansardová, krytá dvojitým šindelem. Ve středu se z ní vypíná štíhlý plechový kuželík zakončený makovičkou a křížem s motivem Božího oka na svém středu.