městský dům

Nárožní zděná podsklepená čtyřkřídlá patrová stavba, hlavním průčelím orientovaná do ulice K Náměstí. Čelní a boční fasáda prolomeny v 1. nadzemním podlaží průjezdy, směřujícími do uzavřeného dvora (nádvoří) s pavlačí a vnějším kamenným schodištěm. Fasády nově pojednány vesměs monochromně, v barvě béžové. Pouze rozety v suprafenestrách oken 2. nadzemního podlaží v ploše rizalitu pojaty v barvě tmavě hnědé. Okenní dřevěné výplně nově zhotovené, členěné do kříže a pojednané v barvě hnědé (nahradily předchozí typizované okenní výplně). Hlavní průčelí devítiosé se středním, mírně předsazeným, rizalitem v úrovni 2. nadzemního podlaží; horizontálně členěné pásovou rustikou v úrovni 1. nadzemního podlaží a v ploše rizalitu, patrovou a korunní římsou. Okenní otvory rámovány plochými šambránami, v 1. nadzemním podlaží šambrány naznačeny v mělkém reliéfu. Rizalit dále doplněn profilovanou římsou a v suprafenestrách uzavřených půlkruhovými záklenky pak štukovými rozetami. Přízemí prolomeno klenutým průjezdem vymezeným kamenným portálem se svorníkem, uzavřeným stlačeným záklenkem. Po pravé straně (při čelním pohledu) průjezdu zasazen do fasády podobný kamenný portál. Průjezd uzavřen nově zhotovenými dřevěnými prosklenými dvoukřídlými dveřmi. Další fasády již hladké, bez výraznějšího architektonického členění. Boční pravé fasády tří křídel prolomeny pravoúhlými okenními otvory, celkem pěti sklepními okénky a dvěma dveřními otvory v soklové části, střední část dále prolomena zaklenutým průjezdem. Přední část boční fasády pravidelně šestiosá, se středovým rizalitem, v trojúhelníkovém štítu proraženo okénko se záklenkem, po jeho stranách situovány menší slepá okna. Trojúhelníkový štít zadní části boční fasády prolomen dvěma otvory v mělké nice. Zadní fasáda opět prolomena pravoúhlými okny, jednoduchými podélnými půdními okénky a v přízemí mj. pravoúhlým vstupem vedoucím do dalšího klenutého průjezdu. K zadní fasádě, do úrovně 1. nadzemního podlaží, přisazen pilíř z kamenného zdiva. Daná fasáda ukončena profilovanou korunní římsou. Čtyři křídla domu č. p. 22 uzavírají nádvoří. Terénní nerovnosti zde vyrovnávají nově provedené kamenné schodišťové stupně. Dřevěná pavlač spolu s vnějším schodištěm nově rekonstruována, stejně tak nově realizováno i vydláždění plochy nádvoří. Dvorní fasády opět prolomeny pravoúhlými okenními a dveřními otvory. Nároží otvorů průjezdů ze strany nádvoří výrazně zkosená; boční a zadní průjezd zajištěn kovovou mříží. V prostoru nádvoří se nacházejí mj. dva odhalené pravoúhlé kamenné portály, v nich osazeny kovové plátové dveře se středovým motivem drobné rozety. V prostoru nádvoří, před schodištěm, umístěn originál sochy sv. Jana Nepomuckého z brušperského náměstí. Střechy křídel sedlové, kryté plechem.