městský dům

Zděný a omítaný řadový patrový dům s vysokým atikovým patrem je vystavěn v severozápadní části Zámeckého náměstí, v krátkém bloku tří domů, které ukončují jeho severní frontu. Podsklepený objekt na obdélném půdoryse je pravděpodobně renesančního původu, přestavěný v klasicismu, s pozdně klasicistní fasádou. Objekt zastřešuje sedlová střecha se štítovou orientací, v zadní části s valbou, střešní roviny se vizuálně neuplatňují. Hlavní průčelí je čtyřosé s hladce omítanou fasádou světle zelené barvy, kterou v parteru výrazněji člení pásová rustika. V pravé ose přízemí se nachází pravoúhlý vstup s novodobými dvoukřídlými dřevěnými rámovými dveřmi s nadsvětlíkem. Vstup je zapuštěn do niky završené stlačeně valeným obloukem. Pravoúhlé okenní otvory vyplňují na celé fasádě dřevěná, bíle natřená kastlová okna. Dvoukřídlá okna jsou členěna do šesti tabulí, jen v úrovni nejvyššího atikového patra jsou zkrácena a překryta tmavě natíranými žaluziovými okenicemi. Přízemí odděluje od 1. patra profilovaná kordonová římsa. Patro je pod parapetními římsami oken zdobeno rozetami v zapuštěných obdélných polích, nad okny jsou provedeny košíky s květinami, které rámuje průběžná, nad okny obloukově vypjatá římsa s vejcovcem. Atikové patro odděluje průběžná profilovaná parapetní římsa. Atiku ve vrcholu zdobí palmetový vlys a ukončuje korunní římsa. Dvorní čtyřosá fasáda je hladká, bez zdobení, s analogicky řešenými okny a barevným nátěrem. (Mgr. D. Alterová, NPÚ,ú.o.p. Ostrava, 2007) Hlavní vchod napravo ústí do chodby procházející celým domem, zaklenuté plackami, vlevo při ulici a ve středním traktu jsou dvě místnosti s neckovými klenbami, střední část dispozice je rovněž klenutá, vzadu je strop rovný. Schodiště uprostřed dispozice má vyřezávané dřevěné zábradlí, v patře je uzavírá prosklená pozdně klasicistní dělící stěna. Nad schodištěm je světlík, na podestě placka. Jinak je 1. patro převážně plochostropé, 2. patro je rovněž plochostropé. Sklepy jsou klenuty valenými cihelnými klenbami. (Ing. J. Dudek a Mgr. J. Koudelová, Ph.D., NPÚ,ú.o.p. Ostrava, 2011)