městský dům

Zděný a omítaný dvoupodlažní řadový dům s půdním polopatrem je vystavěn v jižní frontě Zámeckého náměstí. Z velké části podsklepený objekt na obdélném půdoryse je zastřešen sedlovou okapově orientovanou střechou, krytou plechovými šablonami a opatřenou režným komínem. Čelní fasáda je tříosá, s hladkou, žlutě líčenou omítkou, přičemž plochu parteru zaujímá dochovaný dřevěný předsazený skříňový výkladec se vstupy (z poč. 20 stol.). Nad ním je průběžná profilovaná parapetní římsa oken patra, na níž dosedají pilastry s římsovými hlavicemi, rámující okenní otvory, zakončené kládím a segmentovým frontonem. Pod římsou v úrovni pilastrů dříve probíhaly ještě konzoly, které však po opravě fasády nebyly obnoveny. Původně křížová okna nahradila nově dřevěná okna ve tvaru „T“. Fasádu dále člení průběžná profilovaná parapetní římsa vynášející vertikálně obdélná půdní okénka, rámovaná šambránou s uchy a kapkami. Pod římsou zakončují šambránu konzoly se střapci. V suprafenestře je proveden štukový štít s rameny z prolamované zdvojené pásky zakončené volutami, v jejímž vrcholu je stylizovaný listový dekor. Průčelí vrcholí zjednodušenou korunní římsou. Dvorní fasáda je hladká, čtyřosá, natřená světle hnědou barvou. Okna v patrech jsou novodobá dřevěná dvoukřídlá bez vnitřního členění. Zvýšený suterén je v levé ose prolomen pravoúhlým vstupem s jednokřídlými plechovými dveřmi, na středu plastovým oknem a napravo starším historickým segmentově završeným vstupem. Ve vstupu jsou novodobé utilitární jednokřídlé dřevěné dveře v ocelové zárubni. Ke vstupu směřuje jednoramenné dlážděné schodiště. (Mgr. D. Alterová, NPÚ, ú.o.p. v Ostravě, 2007) V přední části souběžně s náměstím je sklep s cihelnou valenou klenbou, v zadní snížené části v úrovni dvora je prostor se stropem do traverz. Prostory v přízemí jsou v průčelí zaklenuty valenými klenbami s trojúhelníkovými výsečemi, levá prostora je dodatečně předělena příčkou a její část tak tvoří vstupní chodbu, která dále pokračuje dovnitř dispozice zaklenuta plackovou klenbou. Klenuté místnosti jsou po obou stranách chodby uvnitř dispozice, zadní místnost je klenuta pruskými klenbami na pasech. V patře jsou opět klenuté prostory uvnitř dispozice. Velká zadní a přední místnost je s dřevěnými stropy. V prodejnách v přízemí jsou nevhodné obklady stěn (bělninový obklad, mramor), které zhoršují vlhkostní poměry. Ve veřejně přístupných prostorách jsou nové podlahy, povrchy, apod. (Ing. J. Dudek a Mgr. J. Koudelová, Ph.D., NPÚ, ú.o.p. v Ostravě, 2011)