krucifix

Na kamenném stupni dvoudílný sokl, na něm kříž s litinovým korpusem Krista. Sokl ve spodní části čtvercový, svrchní hranolová část ve spodní třetině konvexně vyklenutý, završen profilovanou římsou. Po stranách zdoben rytými zrcadly, na zadní straně rytý letopočet 1778, černě polychromovaný. Přední stěnu hranolu zdobí oválná kartuše, umístěná na podkladu rytého zrcadla. Ve svrchní části stylizovaná palmeta. V kartuši nápis V KŘÍŽI/ JE SPÁSA/ ŽIVOT A VZKŘÍŠENÍ/ NAŠE. Kříž: na podstavci čtvercovém, na něj naléhá druhý sokl profilovaný, na přední straně zdoben kartuší, na něm další hranolová část soklu, dělená římsou. Nad římsou umístěn vlastní kříž s rovně zakončenými břevny, ve svrchní části štítek s rytým nápisem INRI. Korpus Krista drobný, vidlicovitě rozepjatý, bederní rouška je traktována jemnými záhyby, anatomie hrudníku jemně profilována. Materiál kříže a soklu: pískovec Rozměry soklu: š. 74 x hl. 68 x v. 192 cm.