hrad Vlčinec, zřícenina

Hrad založený na extrémně úzké ostrožně či spíše hřebeni táhnoucím se ve směru severo-jižním nad meandrem řeky Úpy. Hradní jádro bylo ze severu (tj. z přístupové šije) chráněno vícenásobnými valy (či zdmi) a příkopy. Valy či zdi jsou nyní již sneseny, ale příkopy jsou stále ještě výrazně znatelné. Na starších plánech (A. Sedláček, B. Palma) je v hradním jádře vyznačena okrouhlá věž, které dnes ale není již patrná - jižní část hradního jádra je zničená amatérským vkopem (viz foto č.). T. Durdík zde ještě v r. 1980 identifikoval "...zdivo pravoúhlé stavby, zachované ve výši několika řádek a vyhrabané až pod základovou spáru...", tedy pravděpodobně zbytek paláce či věže. Jižně od hradního jádra - odděleno příkopem - se nacházelo předhradí, na kterém nyní nejsou žádné zjevné stopy po výstavbě, pouze po amatérských vkopech. V prostoru od JZ až po VJV byl hrad i jeho předhradí chráněn mohutným příkopem a valem. Východní a západní stranu hradní dispozice chrání extrémně strmé svahy.