kostel sv. Prokopa

Orientovná podélná jednolodní stavba s odsazeným, dlouhým, trojboce uzvřeným kněžištěm, k jehož severní straně přiléhá sakristie obdél. půdorysu. Obdélná loď má na jižním boku kapli P. Marie, skládající se s odsazeného kněžiště s pětibokým závěrem a z lodi čtvercového půdorysu, a dále masivní hranolovou věž přiléhající k záp. zdi kaple. Kněžiště i loď jsou odstupňovanými pilíři ukončenými pultovou stříškou, nakoso postavené opěráky záp. nároží ukončuje sedlová stříška. Dochoval se nakoso ostavený opěrák jv. nároží mariánské kaple. Volná nároží armují kamenné kvádry, celou stavbu mimo věže obíhá kamenný sokl. Na hladkých fasádách kněžiště i lodi se rýsují kamenná ostění štíhlých oken nasedajících na osekanou kordonovou římsu, lomené záklenky vrcholily pod podbrádkovou podstřešní římsou. V barokních zazdívkách, popř. i mimo původní rozvrh jsou prolomena nízká okna s půlkruhovým záklenkem. Na západní straně je loď ukončena barokním štítem. Fasády věže jsou členěny kordonovými římsami do tří etáží; v první jsou dva kruhové okenní otvory, zvonice završená lomeným obloučkovým vlysem má okna s lomeným záklenkem. Hlavní vstup do kostela v ose záp. průčelí lodi vede přes plochostropou předsíň vestavěnou mezi opěrné pilíře. Profilovaný kamenný portál s mírně lomeným záklenkem je zasazen v pravoúhlém rámu, obdobný portál byl v jižní zdi lodi. Na protilehlé straně lodi je novogotický portál. Kněžiště i loď jsou zaklenuty valeně s výsečemi mezi pasy, jež dosedají na přízední polopilíře s přiloženými pilastry. Závěr kněžiště má konchu s výsečemi. V jižní zdi kněžiště je kamenné sedile. Prostý pravoúhlý otvor v sev. zdi kněžiště vede do sakristie zaklenuté dvěma poli křížové klenby rychlého sledu. Kamenná žebra vyžlabená do klínového profilu se protínají v kruh. svornících; na vých. talíři je reliéf. štít se znakem Ronoviců, záp. svorník zdobí reliéf. rozeta. Žebra zabíhají hladce do zdi. Záp. klenební pole je ukončeno pasem bar. klenby, vítězný oblouk profilovaný směrem do lodi je ukončen lomeným záklenkem. Záp. část lodi zabírá hudební kruchta, podklenutá valeně se styčnými výsečemi, její plný parapet spočívá na půlkruh. arkádách nesených hranol. pilíři. Již. zeď lodi je v rozsahu vých. klenebního pole prolomena vysokým otvorem s lomeným záklenkem a profilovaným ostěním, jímž se otevírá do lodi mariánské kaple. Loď je zaklenuta modifikovaným útvarem skákavé klenby s hlubokými čelními kápěmi, jehož základní prvek tvoří žebrový trojpaprsek. Subtilní žebra hruškového profilu se skosenými hranami sbíhají do poloválcových přípor. Místa křížení prutů překrývají jednak kruh. talíře, jednak štítky s reliéfy zkřížených ostrví. Kněžiště kaple se otvírá do lodi profilovaným vítězným obloukem s lomeným záklenkem a kamenným profilovaným ostěním. Kněžiště je zaklenuto polem křížové žebrové klenby rychlého sledu a paprsčitým závěrem. Žebra mají profil i ukončení shodné s lodí, v západním poli se hladce kříží a v závěru se protínají v hladkém kruhovém svorníku. Vysoká okna jsou dělena do dvou polí s jeptiškami a v hrotitém záklenku jsou ukončena trojlistou, čtyčlistou rozetou a dvojicí rotujících plamémků v kruhu. Okna kněžiště i jediné okno lodi brevná skleněná mozaika, zn. K [arel] Svolinský 1971 -72. V kněžišti jsou výjevy ze života P. Marie, v okně lodi je monumentální postava Ukřižovaného Krista s P. Marií, Janem Ev. a M. Magdalenou. Předmět památkové ochrany tvoří: kostel sv. Prokopa - s pozemkem parc. č. 1