kostel sv. Anny

Přibližně ve středu protáhlé návsi umístěn jednolodní orientovaný kostel sv. Anny na obdélném půdorysu s odsazeným kněžištěm s apsidou a dvojicí přiléhajících přízemních obdélných přístavků na severní i jižní straně. Z rovného průčelí vystupuje těleso pravoúhlé věže na čtvercovém půdoryse. Hladká fasáda je členěna přízemní průběžnou profilací římsy, ve vrcholu pak vyloženou profilací korunní římsy. Průčelí je členěno mělkým rizalitem věže v rozsahu jedné okenní osy. V přízemí je na osu prolomeno pravoúhlým vchodem s kamenný plošněprofilovaným portálem s lomeným obloukem a v ose nad ním pak s dvojicí pravoúhlých oken s obdobného zakončení lomeným obloukem. Na dportálem je umístěna pískovcová erbovní kartuš se znakem obecní pečetě s figurou radlice a zkratkou S B N H. Na pravé straně portálu je v pískovcovém ostění zasazena kamenná deska se sekaným majuskulním nápisem ve znění: “ DUM MUJ DUM MODLITBY JEST Občanstvo Huštěnovic ké vystavěti dalo 1873 - 1874. A POSVĚCEN 1874”. Průčelí je ukončeno otevřeným ořímsovaným lichoběžníkovým štítem, z něhiöž vystupuje v rozsahu zvonicového patra věž s plošným členěním lizénovými rámy, trojúhelným štítem, prolomeným v ose po jednom pravoúhlém okně zakončeném lomeným obloukem. V trojúhelných štítech zvonice jsou umístěné kruhové hodinové ciferníky. Boční fasády celkově o čtyřech okenních osách jsou členěna pravoúhlými okny zakončenými lomenými oblouky, na jižní straně na úrovni druhé osy prolomena pravoúhlým vchodem. Kněžiště, stejně jako závěr apsidy jsou prolomeny jedním polygonálním oknem vždy v jedné okenní ose. Objekt je kryt sedlovou střechou nad závěrem zvalbené, věž pak jehlancovou helmicí na pravoúhlých trojúhelnících, ve vrcholu s makovicí a latinským křížem. Vnitřní prostoru jsou sklenuty v prostoru síně podvěží jedním polem placky, v obdélné lodi pak třemi poli placek mezi pasy, dosedajících na přízední pilastry bez patek s římsovou deskovou hlavicí. Kněžiště je zaklenuto jedním polem placky. Sakristie na severní straně je klenuta jedním polem placky s mělkou lomeně klenutou nikou ve východní stěně. Přístavek na jižní straně s jedním polem placky se otevírá do kněžiště jedním širokým půlkruhovým obloukem. Na západní straně se do prostoru lodě hmotově uplatňuje dřevěná kruchta nesena na dvojici dřevěných sloupů s geometrickou deskovou hlavicí. Pod kruchtou je umístěna hluboká nika střídavě sloužící jako Boží hrob a místo pro vystavení betléma. V interiéru se dochovala plošná polychromie a původní kamenná dlažba. materiál: cihlové zdivo, kámen - pískovec, krytina - pálená keramická taška, plech