kaple

Na návsi obce Javorovec situována kaple na obdélném půdorysu segmentového závěru obklopena čtveřicí vzrostlých lip a okrazena okrskem, vymezeným jednoduchým laťovaným plotem s vlněním koruny svislic na zděném základu. Hladká fasáda je členěna oběžným úsekem přízemní podezdívky a završena profilovanou korunní římsou, nesoucí sedlovou střechu nad závěrem zvalbenou. Průčelí je na osu prolomeno pravoúhlým vchodem se segmentovým záklenkem s lištovým hladkým ostěním, osazen jednokřídlou dveřní výplní se skleněnou výplní. Fasáda průčelí je tvořena jednotným lizénovým rámcem na krajních přízedních pilastrech s patkou a deskovou hlavicí, nesoucí rovné kladí s motivem zubořezu a profilovanou římsu. Nad ní pokračuje barokní trojúhelný volutový štít v ploše s majuskulním nápisem ve znění: “ Sv MARIA ORODUJ ZA NÁS”. Vnitřní prostor je zaklenut jedním polem křížové klenby na pasech. Podlaha je vyložena drobným formátem novodobé pálené kachle s glazurou. V hřebeni střechy je čtyřboká zvonice plošně svislého laťování, otevřená pravoúhlými okny segmentového zaklenutí, zastřešená cibulovou bání s makovicí a křížem ve vrcholu. Uvnitř na zvonové stolici je připevněn zvon z 90. let 20. století. rozměry: cca 2 . 2 m, výška cca 5 - 5,5 m materiál: smíšené cihlo, kámen - pískovec, omítka, krytina - pálená taška bobrovka, zvonice - dřevo, plech