kostel sv. Václava

Na svažitém terénním zlomu v centru obce umístěn kostel sv. Václava. Orientovaná trojlodní stavba s hlavní lodí na půdorysu obdelníka a odsazeným presbytářem půlkruhového závěru. K severní i jižní straně hlavní lodi přiléhají přízemní boční lodě, z nichž jižní je prodloužena do úrovně boční stěny presbytáře a v závěru doplněna novodobou přístavbou patrně sociálního zařízení, vytvářející menší na východní straně otevřený dvorek. Z průčelí vystupuje v rozsahu zvonicového patra čtyřboká věž. Hladká fasáda kostela je členěna oběžným přízedním soklem a ve vrcholu zakončena fabionovou římsou u bočních lodí, na průčelí a ploše presbytáře tvořící kordonou římsu a ve vrcholu hlavní lodi zakončena korunní profilovanou římsou. Hlavní jednoosé průčelí je v přízemí prolomeno pravoúhlým vchodem půlkruhového zaklenutí v pískovcovém ostění s konzolkami a vrcholovým klenákem. Po stranách je flankovýn mělkými nikami se záklenky sjednocených průběžnou lištou. V ose nad vchodem je nad kordonovou římsou prolomeno kruhové okno s vnitřní a vnější pevnou výplní kvadratické osnovy. Nad korunní římsou pokračuje atiková zeď, členěná středním lizénovým polem v ploše s kruhovým oknem, lomené horní římsy a krajními nerozvinutými volutovými křídly. Těleso vystupující věže je členěno kordonovou římsou a na úrovni zvonicového patra na čtyřech stranách dvojicemi pravoúhlých oken, osazených dřevěnými žaluziemi vodorovného laťování nad nimiž jsou usazeny kruhové ciferníky věžních hodin, zasahujících do plochy profilace překladu. Je zakončena profilovanou korunní římsou, nesoucí stanovou střechu s makovicí a křížem ve vrcholu. Boční stěny hlavní lodi jsou členěny třemi okenními osami v úrovni basilikálních oken pouze s menšími kruhovými s pevnou výplní pravidelné čtyřdílné osnovy. Boční stěny presbytáře jsou prolomeny jednou okenní osou s pravoúhlým okenem segmentového zaklenutí v přízemí v mělké plošně profilované šambráně s konzolkami a klenákem, v horní úrovni pak v řadě s kruhovým oknem, která je prolomeno o větším průměru i v závěru pod římsou. Boční lodě jsou ne kratčích stranách pod římsou prolomeny malými kruhovým oknem. Na delších stranách pak ve třech osách pravoúhlými okny v pískovcových ostěních s profilem konzolek a klenáků, kromě okenních dvoukřídlích výplní kvadratické šestidílné osnovy pak doplněny venkovní kovanou mříží pravidelné kvadratické osnovy. Objekt je kryt sedlovou střechou v závěru zvalbenou, nad bočními loděmi s pultovou střechou. Vnitřní prostor hlavní lodi je sklenut dvěma poli valené klenby na lunetových výsečích mezi pasy, dosedajících na dvojice profilovaných pilířů s úseky předsazené profilované korunní římsy. Boční nižší lodě jsou klenuty dvěma poli valené klenby na styčných lunetových výsečích se štukovým dekorem. Podvěží je sklenuto valenou klenbou se vstupním vchodem s půlkruhovým záklenkem s pískovcovým ostěním s klenákem, obdobně pak boční vchody ke schodišti a kaple se sochou Panny Marie s pravoúhlým pískovcovým ostěním. Kněžiště je sklenuto konchou s jedním polem valené klenby se styčnými lunetami s vytaženými hřebínky. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, krytina - plech