venkovský dům

Objekt vystavěn ve vesnické zástavbě u průjezdní komunikace ve směru Nová Paka - Pecka na křižovatce silnic u odbočky na Lázně Bělohrad po pravé straně. Částečně roubená stavba na vyšší kamenné podezdívce vyrovnávající svažitost terénu, hospodářská část vystavěna z pískovce, roubení zpevněno stěnovými kleštinami. Dispozice objektu příčného členění, jednotný dům s přístavbou směrem ke komunikaci. Vstup do domu od S - strany jednokřídlými dveřmi, po ose k hospodářské části původní dveře zazděné (dochováno pískovcové ostění), další dveře dřevěné, bedněné se vstupem do stodoly. Průčelní lomenice orientována k V - straně, bohatě profilovaná a rozčleněna do jednotlivých polí, štít zdoben slepou trpasličí galerií. V lomenici umístěna záklopa, štít v horní části s jehlancovým kabřincem. Zadní štítová strana rekonstruována, štít plně podřízen novodobým úpravám (lodžie), v přízemí novodobá okna. Po pravé straně od hlavního štítového průčelí směrem ke komunikaci postaven kolmo k obytnému objektu zděný přístavek se sedlovou střechou, krytinou eternit.