krucifix na podstavě

Volně stojící na návsi. Světlý pískovec. Na schodu půdorysně obdélný sokl. Na hranolovitém dříku s bohatou římsou spočívající kříž s korpusem Krista. Podstavec tvořen z nízkého soklu o čtvercovém půdorysu s horní profilovaně ustupující hranou. Na něj nasedá hranolovitý dřík, jenž vychází v dolní části ze dvou velkých volut, mezi nimiž je umístěna ozdoba s květinovým motivem (lístky). Ve střední části dříku v jemné nice v rámečku zobrazena P. Marie v dlouhém splývavém šatě se sepjatýma rukama k modlitbě. Nad nikou je umístěn feston ve vrcholové části s korunou. Dřík je ukončen mohutnou vysokou římsou vycházející ve střední přední části ze dvou volut, pod nimiž je v kartuši nápis IHS. Nad touto římsou na nízkém čtvercovém podstavci umístěn kříž. Kříž: typický latinský kříž s korpusem Krista oděného pouze v bederní roušku, se zkříženýma nohama, pod nimiž je umístěna lebka s hnáty. Dole po obou stranách podstavce kříže po jedné hlavičce andílka (putty). Nápis: na přední straně soklu již těžce čitelný (není zaznamenán). Vzadu na dříku podstavce: psací, česky: "Tento kříž jest/ wizdwiženi S pomoci/ Boží a nakladu poce/ stné Obce Rzidelecké/ a Wžech panu sau/ sedu. Toho casu/ richtář Jan Wik/ Ferdinand Kofránek/ mistr kamenický/ z Wojic".