památník Rudé armády

Na prostranství za objektem školy v centru města je umístěn památník rudé armády. Jednoduchý hranolový výškově mírně odstupněný sokl je umístěný na plateau obdélného půdorysu mírně odsazený nad úroveň dláždění jednotné úpravy okolního prostoru. Je sestaveno z obdélných pískovcových kvádrů na maltový spoj, původně přístupný před navýšením úpravou prostoru třemi schodišťovými stupni. Pohledově v zadní polovině prostoru je usazen hranolový sokl s mírným pravoúhlým zúžením paty a koruny také sestavený z pískovcových kvádrů. Na čelní straně jsou osazeny tři nápisové obdélné desky. Na horní je reliéfně podaný majuskulní nápis ve znění:VĚČNÁ SLÁVA HRDI-/NUM PADLÝM ZA/ SVOBODU VLASTI. Na střední desce je sekaný majuskulní nápis ve znění:NA PAMÁTKU ČTRNÁCTI/ RUDOARMEJCU KTEŘÍ/ POLOŽILI SVÉ ŽIVOTY/ V BOJI O NAŠI OBEC. Na spodní desce je vysekán letopočet trvání II. světové války 1939 - 1945. Pohledově na levém boku soklu je umístěna profiově vysazená nápisová deska se sekaným majuskulním textem ve znění:ČTYŘEM NAŠIM PODÁKUM/ PADLÝM V ZAHRANIČNÍ/ ARMÁDĚ. Na zadní straně soklu jsou osazeny dvě nápisové desky, z nichž na horní je text ve znění:DVĚMA SPOLUOBČANUM/PADLÝM V BOJI O/KUNOVICE.Na spodní desce je sekaný majuskulní nápis ve znění:VŠEM OSTATNÍM/ MÍSTNÍM OBĚTEM/ NACISMU. Na pohledově pravé boční stěně soklu je umístěne poslední nápisová deska se sekaným majuskulním nápisem ve znění:TŘINÁCTI SPOLUOBČANUM/ UMUČENÝM A POPRAVENÝM/ V KONCENTRAČNÍCH TÁBORECH. Na soklu s odsazenou čtvercovou pravoúhlou podnoží je umístěna socha vojáka ruské armády v nadřivotní velikosti. Je pojat ve vojenském oděvu dlouhých kalhot, košili sepnuté v pase opaskem, vysokých botách a čepicí na hlavě. Výrazná kotrapost s vahou na pravé noze s vytlačeným kolenem levé nohy s vytočením spočívá na kamenitém výběžku, tvořící v zadní části sochy opěrný bod vratkého postoje. Horní polovina těla se výrazně vytáří nad pravý bok v pohybu zvednuté levice, kterou sahá v daném okamžiku po samopalu, zavěšeném na zádech a přidržovaného za pažbu pravou rukou. Záda vojáka kryje v hustých diagonálně směřovaných záhybech hmota pláštěnky, přichyceného pažbou samopalu kolem pravé ruky a na druhé straně tahem obepíná rameno levé ruky. rozměry: plateau cca 3 . 3 m, výška cca 4 m materiál: kámen - pískovec