kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel je téměř orientovanou jednolodní stavbou s trojboce uzavřeným presbytářem s opěráky a sakristií s předsíní na severní straně a kaplí na straně jižní. Zde také stojí hranolová věž s přístavkem schodiště v rohu mezi lodí a západní stranou věže. V ose západního průčelí se nachází čtvercová předsíň. Jednotlivé části mají samostatná zastřešení - loď má sedlovou střechu vymezenou štíty, střecha presbytáře je nad závěrem ukončena valbou a doplněna zvonicovou vížkou s bání, střechy nižších částí jsou polovalbové. Věž završuje báň s lucernou. Hladké fasády všech částí rámují oběžné lizény a ukončují profilované korunní římsy, pouze zvonové patro věže člení nárožní pilastry s římsovými hlavicemi. Západní štít je trojúhelný s vysazeným trojúhelníkovým tympanonem, neseným dvojicí pilastrů a rámovaným výrazně profilovanou římsou; pilastry mají římsové hlavice v úrovni kladí. Uprostřed se nachází ležatě obdélný otvor osvětlující podkroví. Do lodi a presbytáře jsou prolomena velká půlkruhově ukončená okna, sakristii osvětlují okna obdélná a okna kaple, do západní předsíně a horního patra věže jsou završená mírným segmentem. Okna rámují ploché šambrány s lištami, u segmentových oken šambrány s ušima. Ve spodním patře věže se nachází malé obdélné okénko se zkoseným ostěním na vnější straně. Hlavní vstup západní předsíní tvoří obdélný otvor nyní bez architektonického ztvárnění, obdélný portál vstupu podvěžím zdobí opět jen šambrána s lištou. Stejně upraven je i samostatný vstup z exteriéru do kaple. Ostění vstupu ke schodišti do věže je složeno pouze z kamenných kvádrů. Vedle vstupu do podvěží je do zdi zasazena stéla jednoho z náhrobků, z druhé strany vstupu byla jiná stéla vyjmuta a zůstalo po ní vylámané zdivo. Interiér lodi je zaklenut plackou, příčná placka je též nad oddělenou zděnou kruchtou, presbytář je zaklenut dvěma poli příčné placky a závěr konchou s výsečemi s vytaženými hřebínky. Paty klenby jsou svedeny do přízedních sdružených pilastrů. V presbytáři je dochováno jednoduché gotické sanktuárium. V prvním patře věže se nachází trezorová místnost přístupná pouze po žebříku z lodi jednoduchým lomeným portálkem s pozdně gotickými kovanými dveřmi. Vstup z předsíně do lodě rámuje kamenný ústupkový portál se sloupky a vysokým lomeným záklenkem s ustoupeným tympanonem.