brána

Brána vymezuje statek směrem do návsi, zároveň spojuje obytnou budovu se špýcharem. K bráně se po levé straně pojí branka pro chodce. Brána vjezdu je zaklenuta polokruhem zdobeným šambránou s klenákem. Horní římsu brány tvoří dvě k sobě otočené voluty, v jejich středu stojí váza. Po stranách je brána rámována lehce vytočenými pilíři, na kterých stojí vázy. Branka po straně má římsu v podobě voluty vytočené ven a rámované vázou. Stodola stojí na západní straně areálu statku, kde ho též uzavírá. Je to podélná stavba ve středu s průjezdem na obě strany chráněným mohutnými dvoukřídlými vraty. Fasádu člení lisénové rámce a je ukončena profilovanou římsou. Celý dvůr je ohrazen vysokou zdí. Dekorativně tvarovaná brána, ve spodní části půlkruhově zaklenuta, s dřevěnými vjezdovými vraty, v horní části je římsa dominantně tvarována dvěma volutovými prvky obrácenými ke středové ose s motivem klenáku a vrcholící kamennou vázou na podstavci. Po stranách brány nad pilíři jsou na římse podstavce s čučky. K bráně se po levé straně pojí vstupní branka s obdélnými vrátky, připojená k hlavnímu volutovému štítu volutovým uchem, vedle je opět prvek podstavce s koulí. Vrata i branka jsou dřevěné.