fara

Fara připomínána r. 1306. Zanikla za husitských válek. Současná stavba z 18. století s pozdějšími úpravami. K areálu společně s hlavním objektem fary náleží též pozůstatky někdejšího vlastního hospodářství fary - dvůr s hospodářskými budovami se vstupní branou a zdí, za budovou fary přiléhá zahrada. - Fara čp. 12. Jednopatrová budova obdélného půdorysu s valbovou střechou. Hlavní průčelí obráceno k východu. Nad kamenným obdélným portálem s nadsvětlíkem je štukový reliéf s motivem kříže, oblaků, andílků a nápisem: PER CRUCEM SALUS - PAX VOBIS. V přízemí jsou valené klenby s výsečemi. - Hospodářské budovy s dvorem. Budovy při severní a západní straně dvora (na parcele č. 23). Postaveny v 19. století. - Brána s vodorovným překladem v kamenné zdi se nachází při Krčínově náměstí mezi budovou fary a hospodářským objektem. Podoba brány i snížení zdi je výsledkem novodobých úprav. Brána byla dříve zaklenuta. Jižněji od brány je menší novodobá branka pro pěší. Zbytek ohradní zdi odděluje parcely č. 23 a 24. - Za objektem fary navazuje zahrada (parc. č. 24).