měšťanský dům

Zděný patrový nárožní dům na hloubkové parcele obdélného půdorysu, střecha valbová, pokrytá černými betonovými taškami. Vnitřní dispozice třídílná dvoutraktová. Středem přízemí vede chodba zaklenutá plackami do pasů. Obě průčelní místnosti jsou zaklenuty rovněž plackami, v levé místností běží po obvodu paty klenby hladký štukový pásek. Zadní místnost je zaklenuta rovněž plackami. U vstupů do všech místností z chodby jsou dochována barokní pískovcová ostění. Schodiště do patra v pravé části dispozice kamenné. Místnosti v patře nejspíš plochostropé, klenuta může být pouze chodba . Dům je podsklepen, v době zpracování karty nebyly sklep, patro ani krov zpřístupněny. V exteriéru se objekt v přízemí do náměstí otevírá dvěma oblouky loubí nesenými masivními kamennými pilíři s deskovými základnami s okosenou horní hranou a hlavicí s profilem ukončovací simy s deskou. Na stěnách pilířů jsou vytesány obdélné pasparty s konkávně vykousnutými rohy. Jedním obloukem se loubí otevírá i v bočním průčelí. Podloubí je zaklenuto dvěma plackami, dlažba z umělého kamene. V levé části podloubí sdružené okno s dřevěným ostěním se sloupky s vpadlými zrcadly a sdruženou profilovanou nadpražní římsou, parapet kamenný s oblounem a páskem (celé nové). V pravé části podloubí blíže k hlavní ose domu vstup s dvoukřídlými dřevěnými rámovými dveřmi se šikmo šalovanými plochami. Vstup má kamenné ostění s nadpražím při krajích s rovnými úseky, střední část segmentově vzedmuta, ve vrcholu klenák s údajem No 23. Ostění zdobí při kraji dva odstupňované pásky. Nad vstupem prosklená nika s keramickou soškou P. Marie (nová). Vpravo od hlavního vstupu vstup do pravé průčelní místnosti s pravoúhlým pískovcovým ostěním a dvoukřídlými rámovými dveřmi s šikmým šalováním (oboje vstupní dveře rovněž nové). Plocha fasády přízemí hlavního průčelí s pásovou rustikou a hladkými nárožními lizénami, nad vrcholy kleneb loubí výrazné klenáky v maltě. Patro odděluje kordonová římsa s výrazným zubořezem. Patro čtyřosé, v každé ose dvoukřídlé šestitabulkové špaletové okno s hladkou šambránou a profilovaným parapetem. Fasáda v patře hladká, členěná třemi jednoduchými pilastry a kvádrovými nárožními lizénami. Pilastry a lizény nesou deskovou korunní římsu. Boční průčelí v úrovni podloubí architektonicky ztvárněno stejně jako hlavní průčelí do náměstí. V úrovni přízemí pásová rustika s hladkou nárožní lizénou a výrazným klenákem z malty nad vrcholem oblouku loubí. Patro odděluje kordonová římsa s výrazným zubořezem - oplechovaná. V patře dvě stejná okna jako v hlavním průčelí, nárožní kvádrové lizény a korunní římsa rovněž shodné. Za úrovní podloubí je dům v bočním průčelí mírně vysazen. V přízemí s hladkou fasádou malý opěrák a zazděný vjezd s bílou malovanou šambránou. Patro odděleno kordonovou římsou bez zubořezu - navazuje na římsu v přední části domu. Předsazená část domu je v patře pětiosá, okna stejná jako v hlavním průčelí včetně šambrán a parapetů, prostřední slepé. Korunní římsa rovněž stejná - obíhá celý dům. Pod ní běží kolem celého domu pás z malty s jemnou profilací, který v hlavním průčelí navazuje na hlavice pilastrů. Dvůr nebyl zpřístupněn, podoba a stav zadního průčelí nejsou známy.