měšťanský dům s pamětní deskou otce Bedřicha Smetany

Přízemní zděná budova obdélného půdorysu se sedlovou střechou, nad štítovou stěnou polovalba. Vnitřní dispozice původně třídílná, narušena. Síň ve středu dispozice je předělena příčkou, v její zadní části vytvořeno sociální zařízení. Hlavní obytná světnice rovněž předělena příčkami. Síň je zaklenuta plackou. Ve světnici upravené podhledy palubkami, jak je patrné z půdy, původní strop tvoří také placky. Malá světnička podbita rovněž palubkami. Malá prostora v zadní části dispozice domu (původně chlév) je adaptována na obytnou místnost, valená klenba s trojbokými výsečemi zůstala přiznána. Pod chlévem je malý kamenný sklípek zaklenutý valeně. Podlahové krytiny rovněž nové. Vstup na půdu ze síně po dřevěném schodišti, podlaha na půdě částečně fošnová, částečně odkrytá rubová strana kleneb. Krov hambalkový s vaznicovými úpravami, střecha je pokryta eternitem.Štítová stěna tříosa, dvě osy blíže k sobě. Okna jednodílná šestitabulková, bez šambrán a parapetů, v zapuštěných obdélných plochách. Nad plochami dvou oken blíže k sobě je připevněna pamětní deska z červeného mramoru, na desce je zlacený nápis ZDE BYDLEL OTEC / BEDŘICHA SMETANY / SLÁDEK / FRANT. SMETANA / R. 1807 - 08. Fasáda přízemí hladká, poze kvádrované nárožní lizény. Štít odděluje fabionová římsa. Štít dvouosý, okna lícová, šestitabulková, dvoukřídlá, ve vpadlých obdélných plochách. Fasáda štítu rovněž hladká, střechu lemuje hladký pás v omítce. Hlavní okapová stěna celkem čtyřosá. Vpředu dvě okna do světnice, jednodílná, typizovaná, jedno takové okno v zadní části okapové stěny. Okna ve vpadlých obdélných plochách. Ve střední ose domu zapuštěný vstup, bez portálu, dveře druhotné. V zadní okapové stěně v obytné části domu dvě stejná okna jako v přízemí štítové stěny. V hospodářské části domu jedno nové šestitabulkové okno a nové prosklené dveře (do prostor původního chléva). Fasáda hlavní okapové stěny a obytná část zadní okapové stěny jsou zdobeny pásovými rustikami, profilovaná korunní římsa. Fasáda hospodářské části hladká. K zadní štítové stěně přiléhá poměrně nový přístavek, štít hladce omítnutý. Barva fasády světle žlutá.