venkovská usedlost

Areál usedlosti čp. 798 tvoří: - obytná budova čp. 798 (původně tvrz?) - stodola - hospodářské budovy - ohradní zeď - brána - vnitřní dvůr s uvedenými pozemky Objekty bez čp. a čp. 2397 na pozemcích parc. č. 1849/2 a 1850/2 (část) nejsou KP. Podrobnější popis: viz doplňkový list. Areál hospodářské usedlosti leží na vyvýšeném místě při dálkové průjezdní komunikaci na bývalé chvalovské návsi. Vznikl přestavbou středověké tvrze. Budovy usedlosti byly orientovány kolem dvora, dochovány jen některé. Dnes na severní části pozemku stojí část průmyslové haly postavené po r.1990 a ve dvoře na nově vzniklé parcele č.1849/2 novostavba (kolem r. 2006). Obytná budova čp. 798: Zděná jednopatrová obytná budova, v jejímž zdivu jsou údajně zachovány zbytky středověké tvrze připomínané ve 14. století. Na dvorní straně má obdélný střední rizalit. Střecha tašková, valbová. Z klasicistní výzdoby fasády zbyla jen jednoduše profilovaná římsa a kanelované pilastry. Profilované šambrány oken jsou doloženy na starších fotografiích. Vstup do přízemí ze středního rizalitu. Místnosti rozčleněny v pravidelném rytmu. Přízemí zaklenuto valeně s lunetami a českými plackami. Stodola: Původně dvoumlatová stodola na protáhlém obdélném půdorysu. Střecha je sedlová s taškovou krytinou, krov se čtyřmi stolicemi. V ose průčelí je vjezd se segmentovým záklenkem. Východní a jižní průčelí člení slepé arkády. Římsa je profilovaná. Na jižní a severní straně k objektu stodoly přiléhaly další objekty, demolovány. Na jižní fasádě stodoly jsou patrny otisky kleneb. Zachované dnes zjednodušené členění fasády dokládá původní klasicistní úpravu areálu. Hospodářské budovy: Hospodářská budova uzavírá areál na jižní straně rozlehlého dvora. Přiměřená hmota a jednoduché členění fasády vytváří spolu se stodolou jednolitý celek určující charakter vnitřního prostoru areálu. Původně kolny a stáje, byly postaveny na jižní straně dvora s využitím staršího zdiva na půdorysu protáhlého obdélníku. Jižní stěna je ve větší části tvořena původní ohradní zdí se zazděnou vstupní branou. Uprostřed dispozice je bývalý vstupní prostor se severní polovinou sklenutou dvěma poli placek. Západní část sklenuta dvěma poli plochých placek s lunetami. Střecha je dnes rozdělena na dvě části, západní je vyšší s vikýři a novými štíty. Průčelí do dvora členěno vpadlými obdélnými poli. V jihozápadním nároží je v současné době v zásadě ohradní zeď - pozůstatek dalšího staršího hospodářského objektu (asi špýcharu - viz dále). Ohradní zeď: Ohradní zeď vznikla zřejmě doplněním a sjednocením staršího zdiva, které vymezuje areál statku. Na vnitřní straně východní části jsou patrny nerovnosti v síle zdiva. Severní část má uvnitř opěráky. Jiho- západní část ohražení je tvořeno zbytkem zdiva demolovaného špýcharu včetně okénka s kamenným ostěním, které ústí do klenutého sklepa.Koruna zdiva má cimbuří. Jednotlivé zuby jsou zakončeny sedlovými stříškami. Neopravená část zdi má hladkou omítku a červené stříšky. Opravená, severní a severovýchodní část má hrubozrnnou omítku. Brána: Pseudogotická brána přiléhá na severu k obytné budově. Na ní navazuje stejně řešena ohradní zeď. Je omítaná, ukončena cimbuřím. Dnes je zachována pouze její jižní část. Záklenek chybí a severní sloup je zkrácen na úroveň ohradní zdi. Také severní kamenný patník je odtesán v úrovni chodníku.