kaple

V centru obce na protáhlé návsi situovaná jednolodní orientovaná stavba kaple Nejsvětější Trojice. Objekt s lodí obdélného půdorysu a lichoběžníkovým závěrem je v průčelí doplněn tělesem čtyřboké zvonice. Hladká fasáda průčelí je pročleněna mělkým rizalitem v e spodní části na osu prolomeném pravoúhlým vchodem zakončeným lomeným obloukem a osazený dvoukřídlou dveřní výplní a dnes sekundárně zazděný. V ose nad ním je prolomen kruhový mělký výklenek s nástěnnou malbou Madony s dítětem. Ve vrcholu je fasáda zakončena profilovanou podstřešní římsou, nad níž je trojúhelný atikový štít, jehož předsazený úsek v rozsahu rizalitu se konicky vzhůru zúžuje. Z atikového štítu se vynořuje v mělkém rizalitu přední strana zvonice, dělená horizontálně na dvou úrovních úseky kordonové římsy. Čelní strana je ve dvou úrovních prolomena mělkými pravoúhlými nikami s lomeným záklenkem. Na bočních stěnách střední úrovně, vystupující horní polovinou nad úroveň střechy, jsou osazeny čtvercové hodinové ciferníky. Poslední třetí úroveň zvonicového patra je na všech stranách prolomena pravoúhlými okny s lomeným záklenkem a osazených dřevěnými žaluziemi. Fasáda vížky je zakončena podstřešní deskovou římsou, nesoucí čtyřboký jehlan střechy ve vrcholu s křížem. Boční fasády lodi jsou členěny třemi okenními osami pravoúhlých oken s lomeným záklenkem ve špaletách, z nichž okno v první ose je zaslepené v rozsahu jedné třetiy. Na severní straně je na úrovni druhé okenné osy prolomen pravoúhlý boční vchod s lomeným záklenkem, osazený dvoukřídlou vertikálně laťovanou dveřní výplní. Plocha mezi osami a v závěru je členěna zděnými jednoúrovňovými opěrními pilíři, z nichž první pár je přisazen kolmo k nároží průčelí a obdobně pak i v závěru lodi. Trojboký závěr stavby je prolomen dvěma okenními osami s kruhovými okénky. Fasáda je ukončena podstřešní deskovou římsou, nesoucí sedlovou střechu v závěru zvalbenou. Vnitřní prostor lodi je sklenut třemi poli křížové klenby , v kněžišti pak trojdílnou klenbou na pasech, dosedajících na přízední konzolky. materiál: kámen, cihla, omítka, krytina - plech, eternit