gymnasium jezuitské

Dvoupatrová stavba přiléhající svou jižní stranou k severnímu křídlu jezuitské koleje má hlavní průčelí do ulice Balbínovy a západní průčelí do ulice Na Hrádku. Průčelí: hlavní průčelí do ulice Balbínovy je dvoupatrové, horizontálně členěné dvěma patrovými římsami. Přízemí hladce omítané o sedmi osách / dvě osy vpadají do budovy koleje, okna obdélná s raně barokními okny se šambránami s uchy. Pravoúhlý portál v třetí ose od jihu klasicistní se středním klenákem. V prvním a druhém patře zazděné arkády průčelního ochozu s klenáky ve vrcholu, dnes v arkádách okna s renesancizujícími šambránami. Průčelí je uzavřeno hlavní římsou, nad ní sedlová střecha se sanktusní vížkou. V roce 1773 bylo gymnázium zčásti upraveno klasicistně /průčelí do ulice Na Hrádku, vstupní portál/ a znovu pozměněno radikálními úpravami v letech 1890-92 pro potřeby Okresního finančního ředitelství. Tehdy byly zazděny arkády průčelí, vybudováno nové schodiště a přistavěno severní křídlo.