měšťanský dům - dům zemského hejtmana

Jednopatrový dům s nárožním arkýřem umístěný podloubím do ulice Chelčického a východním průčelím do náměstí Svobody, kde sousedí s domem čp. 11. Průčelí: do ulice Chelčického má v přízemí dvě arkády podloubí nesené dvěma hranolovitými pilíři a válcovým pilířem arkýře. Bosáž archivolt podloubí omítková. Nad pásovou římsou dvojice sdružených renesančních oken a profilovanými nadokenními římsami. Průčelí je uzavřeno profilovanou římsou, nad ní valbová střecha se hřebenem kolmým k severnímu průčelí. Nároží domu je uzavřeno šestibokým arkýřem spočívajícím na válcovém pilíři z tesaných pískovcových kvádrů vrcholícím složitě profilovanou konzolovou římsou. Nad ní tělo arkýře členěné obdélnými okny bez profilace a vrcholící hlavní římsou, na níž spočívá šestiboká přilba krytá měděným plechem. Dlouhé západní průčelí do náměstí Svobody má sedm okenních os, z toho pět sdružených. Přízemí, od patra oddělené pásovou římsou, má v první krajní severní ose výchozí arkádu podloubí s omítkovou bosáží, za ní jednoduché okno s kamenným renesančním ostěním, statní okna jsou téhož druhu. V třetí ose vstup do domu s plošným pravoúhlým pozdně klasicistním portálem s rozetkami v rozích. Patro, uzavřené hlavní římsou, má v patře obdobné členění renesančními okny s rovnými nadokenními římsami. Ve střeše tři novodobé vikýře. Z gotické stavby se zachovaly rozlehlé sklepy, svým rozdělením ukazující, že patřily k dvěma domům, severnímu i jižnímu. Na jejich místě byly v době kolem roku 1595 postaveny dva nové renesanční domy, jejichž rozloha je patrná ve východním průčelí do náměstí. Přední severní měl pět okenních os, jižní pouhé dvě okenní osy. Oba domy byly zčásti za Albrechta z Valdštejna přestavěny v letech 1630-32 a interiéry patra vymalovány roku 1632 Ambrožem Fritschem. Za klasicistních úprav po roce 1770 byly sneseny štíty, provedena valbová střecha, upraveno schodiště, vstup domovním portálem a pravděpodobně zakryty Fritschovy nástropní malby. Dům byl postaven nákladem knížecí komory jako úřad a sídlo hejtmana vévodství frýdlantského.