vila Dory Němcové

Na jižním prostoru zahrady a sadu s náznakem teras s pískovcovými schody. Vila - volně stojící přízemní, v podstatě obdélná s přístavky na jihu a severu navýšeným podkrovím, zděná z cihel, omítaná (našedlý nástřik s hladšími pruhy kolem oken, nátěr pod ním oranžový). Exteriér: sokl obložen nepravidelnými kameny, ukončen hranolovou římskou, přesah střechy ze spodu omítaný. Jižní průčelí: vlevo vystupuje bývalá veranda s přístupovým schodištěm zprava, členěná trojdílným oknem a dvoudílným okénkem (díly o 6 tabulkách), na pravém nároží dva bloky polygon. Mírně vystupující arkýře se dvěma desetitabulkovými okny, na rozšířeném soklu. Ve spodní části střechy nástup na terasu na verandě s prosklenými dveřmi a oknem. Široký režný komín členěný pilastry a římsami. Východní průčelí: vlevo dva boky arkýře s 10 tabulkovými okny, vpravo rozšířený, základ jako pod arkýř, nad ním osmitabulkové okno. Ve štítě trojdílné okno (díly o 6 tabulkách), podél okraje střechy pás, ukončený vpravo. Severní průčelí: vlevo sokl jako u arkýře, nad ním osmitabulkové okno, vpravo široká veranda, do ní z levého boku dveře a pískovcové schodiště. Do verandy tři, do plochého vikýře ve spodní části střechy dvě dvoudílná okna (po 6 tabulkách). Západní průčelí: v přízemí dva rizality, na levém okénko, mezi nimi dvoudílné okno (díly o 8 tabulkách), ve štítě dvoudílné a jednotlivé okno (po 6 tabulkách). Trojboká vrchní část štítu dřevěná, bohatě zdobená lištami, vykrajovaným okrajem a otvory. Střecha: sedlová mansardová (pouze na východě horní část zvalbená), ploché vikýře a komín viz. průčelí, další podobný komín, členěný pilastry a hlavicí na hřebeni. Oplocení: podél ulice M. Koněva. Kamenná podezdívka ukončená betonovou deskou, pilířky omítané, se sedlovými stříškami z tašek, pole dřevěná mřížová, na východě vrátka svisle bedněná, na západním konci dvoukřídlá vrata v horní části mřížová.